Viszonylag kicsi a vállalat nyoma a sajtóban: mit kéne tudnunk a DAB Pumpsról?

A történetünk 1975-ben kezdődött Padovában, azóta koncentrálunk arra, hogy miként mozgassuk és menedzseljük mindannyiunk legértékesebb alapanyagát, a vizet. Az évek során igyekeztünk egyszerű és egyszerűen kezelhető megoldásokkal ellátni az ügyfeleinket, mert hiszünk benne, hogy ez az innováció legjobb fajtája. Mára egy 1700 fős cégcsoporthoz tartozunk, Olaszországban négy, Magyarországon és Kínában egy-egy telephelyet üzemeltetünk, világszerte pedig majd húsz helyen vagyunk jelen.

A vállalatcsoport magyarországi ágának igazgatója, Davide Bertapelle elégedett az itteni körülményekkel.
Fotó: DAB Pumps

Mitől volt Magyarország annyira vonzó a cégnek, hogy gyakorlatilag második főhadiszállást alakítottak ki nálunk?

Olyan partnerországot kerestünk, amely egyszerre kínál versenyképes környezetet, a miénkkel azonos szabályrendszert és kapcsolódik a fő logisztikai útvonalakhoz. Magyarország az összes kritériumnak megfelelt, és ahogy annak idején, ma is nagyban támaszkodunk ezen adottságokra, mert elengedhetetlenek a sikerünkhöz.

Kínából is átkerül néhány termék gyártása

Mennyi és miként valósult meg a kezdeti tervekből?

A legelső elképzelés szerint a DAB Pumps nem épített, hanem csak bérelt volna egy nagyjából ezer négyzetméteres üzemi területet. Aztán hogy miként lett ebből az, hogy megvettünk és felépítettünk egy 15 ezer négyzetméteres bázist, amely további tízezer négyzetméterrel bővülhet, az remek kérdés… Igazság szerint az elmúlt évtizedben folyamatos volt a növekedésünk: 

csupán hét munkatárssal kezdtünk itt, ma már viszont 250-nél is többel dolgozunk, a céleredményünk pedig több mint 55 millió euró (20,4 milliárd forint).

Az eredetileg tervezettnél sokkal nagyobbra nőtt a cég magyarországi telephelye Nagykanizsa mellett.
Fotó: DAB Pumps

Mik a közép- és hosszú távú célok?

A legfőbb a további növekedés. A cégcsoport 2025-ig ívelő stratégiájában a DAB Pumps Hungary kulcsfontosságú szerepet kapott: új gyártósor létesült, Olaszországból átkerültek bizonyos munkafolyamatok és át is kerülnek még, például a Divertron nevű szivattyúszéria legújabb modelljének a gyártása, ami a magyarországi növekedés egyik fő tényezője lesz, sokat várunk tőle. Kínából szintén áthelyezzük néhány termékünk előállítását, amit az tesz lehetővé, hogy javult a versenyképességünk és megbízhatóságunk az európai, sőt az afrikai és közel-keleti ügyfelekkel kapcsolatban is. Ehhez jön az egyre erősödő kapcsolatunk a magyar beszállítókkal, aminek ugyancsak fontos szerepe lesz a jövőbeli fejlődésünkben.

A magyarok és olaszok jól összedolgoznak

Mennyire invesztálnak az olyan trendi témákba, mint a fenntarthatóság és a mesterséges intelligencia?

Egyszerűen muszáj megoldani, hogy úgy garantáljuk a fenntartható gazdasági fejlődést, hogy közben mérsékeljük a természetre gyakorolt kedvezőtlen hatásokat. A DAB elkötelezett e tekintetben, a technológiáink és a rendszereink vonatkozásában is jelentős beruházásokat hajtunk végre azért, hogy elérjük a célértékeinket. 

Ezek szerint 2025-re az egész cégcsoportot nézve legalább 50 százalékkal akarjuk csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátásunkat, illetve a vízfelhasználásunkat. 

Jó példaként mesélem, hogy Magyarországon ezen a nyáron helyezzük üzembe a legmodernebb fotovoltaikus rendszerünket, ami ékesen bizonyítja, hogy teszünk is a zöldcéljaink eléréséért.

A cég támogatja a sportot, például lelkes partnere a kanizsai kajakklubnak.
Fotó: DAB Pumps

Ha már évtizede itt van a cég Magyarországon és rohamléptekkel fejlődik, személy szerint mennyire tudott bekapcsolódni a magyar civil életbe?

Az időm nagy részét Magyarországon töltöm, de nem csak a munka miatt. 

Sok a látványosság, olyanok is, amelyekről nem tudtam korábban, úgyhogy szívesen utazgatok. 

Focimeccsre viszont még nem jutottam el, noha tudom, hogy a labdarúgó-válogatottuknak olasz a szövetségi kapitánya. Az is látszik, hogy fejlődik az itteni foci, aminek pedig mindig a nemzeti csapat a fokmérője, szóval innen kiindulva nyugodtan állíthatjuk, hogy a magyarok és olaszok jól összedolgoznak! Egyébként ha már a sportnál tartunk: a cégünk 2022 óta büszke támogatója Nagykanizsán a helyi kajakklubnak, amelynek jelentős az utánpótlása, és tele van tehetséges fiatalokkal, örülünk az együttműködésnek.

Lesz ünnepség a tízéves jubileum kapcsán, vagy ez is szokványos munkahét?

Valóban, a héten ünnepeljük a tízéves jubileumunkat Magyarországon, ami alkalmat ad arra, hogy megköszönjük mindenki hozzájárulását, egyúttal megosszuk az elképzeléseinket a jövőről: ambiciózusak vagyunk, és szeretnénk tovább erősíteni az itteni jelenlétünket!