Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerdán hivatalában fogadta Sanjeev Guptát a Liberty Steel Group ügyvezető elnökét és a cég vezetőségét. A találkozón a felek áttekintették a Dunaferr működtetésének helyzetét, továbbá megállapították, hogy a Dunaferr stabil működése és fejlesztése, valamint a munkahelyek megvédése érdekében tovább folytatódik a megkezdett munkafolyamat és a szoros együttműködés.

20210416 Dunaújváros

Az ukrán kisebbségi tulajdonos magyarországi képviselői be akartak jutni a Dunaferr ISD Zrt. területére

A képen:
Rendőrségi gépjármű és személyi ellenőrzés a Dunaújváros Vasmű főkapuja előtt

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE
Dunaújvárosi Hírlap DH
Fotó: Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

A megbeszélésen a Liberty vezetősége hangsúlyozta, hogy elkötelezettek a zöldacélra történő mielőbbi átállás mellett, ez jelenti az ágazat jövőjét.

A Dunaferr, a korábbi külföldi menedzsment felelőtlensége következtében vált fizetésképtelenné. A vasmű megmentésében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium aktív szerepet vállalt. A nyílt és transzparens felszámolási eljárás keretében végül a Liberty Steel adott be érvényes és nyertes pályázatot, így a Dunaferr értékesítése sikerrel zárult.

Ugyanakkor a tenderből kizárt ukrajnai érdeklődő kifogásolja az eladás módját. Rinat Ahmetov ukrán üzletember, a tenderből kizárt Metinvest csoport tulajdonosa igazságtalannak és átláthatatlannak érzi a Dunaferr eladásának lebonyolítását. Úgy véli, hogy a kormány eleve a Libertynek akarta eladni a Dunaferrt.

Nagy Márton a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy az értékesítés ugyan fontos mérföldkő, azonban a munka neheze csak most kezdődik. A kormány elkötelezett az acélipar és a magyar ipar jövője szempontjából is kiemelkedő zöldátállás mellett, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium pedig továbbra is mindent megtesz a térség országgyűlési képviselőjével, Mészáros Lajossal együttműködve a munkahelyek és a családok megvédése, a Dunaferr helyzetének hosszú távú rendezése érdekében.

Exkluzív: megszólalt a Liberty a Dunaferr ügyében

Ígéretes együttműködés lehetőségét fogalmazták meg a Dunaferr Zrt.-vel kapcsolatban a társaság kérője, az angol Liberty Steel Group vezetői a Világgazdaságnak adott interjúban. Pénzügyi részleteket nem közöltek, az ígéretekkel pedig óvatosak: arról például csak idővel nyilvánítanak véleményt, hogyan biztosítható legjobban a hosszú távon fenntartható üzletmenet.