Magyar földön az első Leopard 2 A7HU – írta meg a Ihsn.hu. A haditechnikai, katonai szakblog olvasói fotóra hivatkozva számolt be arról, hogy a magyar–osztrák határ közvetlen közelében lévő Lajta pihenőhelyre különleges szállítmány érkezett meg kedden a reggeli órákban.

Leopard II main battle tank
24 May 2023, Bavaria, Pfreimd: A Leopard II A6 main battle tank of Panzer Battalion 104 stands in the Oberpfalz barracks. Photo: Armin Weigel/dpa (Photo by ARMIN WEIGEL / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Armin Weigel / AFP

Hogy Magyarországon belül mi a célállomás, az egyelőre nem ismert. De az bizonyos, hogy a magyar hadseregnek szánt tankról van szó, hiszen a bejegyzéshez csatolt fotón látszik a honvédségi festés.

Ezzel mérföldkőhöz ért a haderőfejlesztés: ez ugyanis az első abból a 44 darabos rendelésből, amelyet még 2018 végén adott le Magyarország a legendás német Krauss-Maffei Wegmann gyártónak. A teljes kontingens leszállítása 2025-re várható. Fontos tisztában lenni vele, hogy bár 2020 nyarától átvett a honvédség 12 darab Leopard 2-es harcjárművet, de azok felújított A4-es verzió voltak, és éppen azért érkeztek, hogy a magyar harckocsizók megtanulhassák az A7-est vezetni.

Később az Ihsn.hu újabb poszttal jelentkezett. Ebben már részletesen beszámoltak a fejleményekről. Azt írták, nem csak az első, teljesen új Leopard 2 A7HU harckocsi érkezett mg, hanem a műszaki támogatására szolgáló WiSENT 2 többrendeltetésű műszaki gép is. Erről szintén megosztottak felvételeket.

Azt is kifejtették, hogy információink szerint a most beérkezett eszközök egyelőre csak 

azok a referenciapéldányok lehetnek, amelyek a megrendelő magyar fél hazai átvételét követően visszakerülnek a gyártó bázisára,

hogy a további gyártás alatt álló kocsik mintájaként szolgáljanak. Ez egyébként bevett gyakorlat, így történt például a PzH 2000-es önjáró tarackok esetében is. A blog viszont a referenciapéldány alapján arra a következtetésre jutott, hogy hamarosan megérkeznek a további – már itthon maradó – Leopard 2 A7HU harckocsik is.

Nincs párja a világon: bemutatjuk, mire képes a Lynx, a Magyarországon gyártott német páncélos

Világszínvonalú hadiipari technológiával erősödik a magyar hadsereg. Itt az ideje megismerkedni a Lynx gyalogsági járművekkel.