A kis- és középvállalati szektor támogatása érdekében a kormány arról döntött, hogy 2023. augusztus 1-jétől duplájára emeli a Széchenyi Beruházási MAX+ legnagyobb hitelösszegét. Ez azt jelenti, hogy 500 millió forintról egymilliárd forintra nő a keretösszeg. Szintén duplájára emelik a Széchenyi Lízingkonstrukcióban igényelhető maximális összeg nagyságát, 200-ról 400 millió forintra.

Handshake,Two,Farmer,On,The,Background,Of,A,Wheat,Field
Fotó: Shutterstock

A gazdaságfejlesztésért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős államtitkár, Lóga Máté kiemelte, hogy a megemelt hitelösszeg további, a versenyképességet növelő beruházások előtt nyitja meg az utat, és tovább segíti a zöldgazdaságra való átállást. Az államtitkár hozzátette, hogy a Széchenyi-kártya program (a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal együtt) jelentős mértékben, 1,2 százalékponttal járul hozzá a gazdasági növekedéshez. 

A Széchenyi-kártya program a futamidő végéig fix, 5 százalékos nettó ügyfélkamat mellett biztosít forrást a hazai kkv-k számára.

A 2023 elején elindult Széchenyi-kártya program MAX+ keretében 2023. július 31-ig nagyjából 30 ezer kérelmet fogadtak be, mintegy 1200 milliárd forint értékben. Ebből már 600 milliárd forintnyit tesz ki a leszerződött ügyletek állománya. A Széchenyi-kártya program MAX+ termékei közül a legnépszerűbbek az azonnali likviditást biztosító termékek, amelyek a hitelállomány közel háromnegyedét teszik ki. A kkv-v körében kedvelt továbbá a Széchenyi Lízingkonstrukció, amely az állomány közel kétötödét teszi ki. A hosszabb távú finanszírozási célokat szolgáló termékek, mint a Széchenyi Beruházási Hitel és az annak részeként működő agrárcélú Széchenyi Beruházási Hitel pedig a befogadott állomány közel 5 százalékát teszi ki. 

A program termékeinek 51 százaléka a legsérülékenyebb mikrovállalkozásokhoz, 39 százaléka a kis- és 10 százaléka a közepes méretű vállalkozásokhoz jutott el. 

 

Emelkedik a kedvezményes kerete, és élelmiszerekre is felhasználható lesz

Holnaptól nemcsak a kötelező akciózás mértéke nő, hanem a SZÉP-kártyán elérhető keretösszeg felső határát is megemeli a kormány. Év végéig ezt az összeget élelmiszer-vásárlásra is fel lehet majd használni.

Budapesten és Pest vármegyén kívül a program konstrukciói a vidéki régiókban is népszerűek. Lóga Máté elmondta, hogy a Széchenyi-kártya program 2002 óta, tehát több mint két évtizede segíti a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások aktuális finanszírozási szükségleteinek kielégítését. A program keretében befogadott ügyletek száma mára már átlépte a 600 ezret, a szerződött ügyletek száma pedig meghaladta a 460 ezret.