A kormány törvénymódosításának köszönhetően a települések önkormányzatai a jövőben nem vethetnek ki adót a termőföldre, az idénre beszedett földadót pedig október 1-jéig vissza kell téríteni – derül ki abból a videóból, amelyet Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója tett fel Facebook-oldalára vasárnap reggel.

Fotó: Sóki Tamás / MTI

A miniszterelnöki főtanácsadó elmondta, hogy a törvénymódosítást a földadó eltörlésére az Agrárminisztérium a gazdaszervezetekkel közösen dolgozta ki és nyújtotta be. Felidézte, hogy Márki-Zay Péter, „a baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltje” Hódmezővásárhelyen bevezette a földadót. Ha a baloldal lenne hatalmon, országossá tenné ezt az adónemet, ami komoly élelmiszerár-növekedést hozna – húzta alá, hozzátéve: ezt nem hagyhatták.

Azzal folytatta, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) aláírást kezdeményezett a földadó betiltásáért. Az akciót sikeresnek nevezte: rövid idő alatt több mint 120 ezren írták alá a petíciót.

Magyarország kormánya megvédi a magyar gazdákat – fogalmazott. Szél István, a Magosz Csongrád-Csanád vármegyei elnöke a videóüzenetben hangsúlyozta: a kormánydöntésnek köszönhetően az önkormányzatok az idénre befizetett földadót október 1-jéig vissza kell térítsék, új adót pedig nem vethetnek ki.

Megjegyezte, hogy a magyar gazdák a háború, a szankciós és az aszály mellett is helytállnak, a lakosságot folyamatosan jó minőségű és biztonságos élelmiszerrel látják el. Ezt a munkát támogatni és nem akadályozni kell –  fűzte hozzá. Több millió földtulajdonos és több százezer gazda nevében a földadó megszüntetését jó döntésnek nevezte, és megköszönte a kormánynak, illetve a gazdaszervezetnek az érdekeik képviseletét.