Júniusban az euróban számított értéke 11 százalékkal nagyobb, az importé pedig 4,7 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakához képest. A termék-külkereskedelmi egyenleg 1,9 milliárd euróval javult. Az előző hónaphoz, májushoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 2,9, az importoldalon 0,2 százalékkal emelkedett – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal keddi gyorstájékoztatójából.

Outside,Of,Logistics,Distributions,Warehouse,With,Inventory,Manager,Using,Tablet
Fotó: Shutterstock

Júniusban a kivitel értéke 13,4 milliárd eurót (4972 milliárd forintot), a behozatalé 11,9 milliárd eurót (4424 milliárd forintot) tett ki. A magyar termékkivitel volumene idén február óta folyamatosan felülmúlja a behozatalét.

A termék-külkereskedelmi többlet 1,5 milliárd euró (548 milliárd forint) volt.

Magyarország a kivitel 77 százalékát, és a behozatal 71 százalékát az tagállamaival bonyolította le. Az év hatodik hónapjában az egy évvel korábbi adatokhoz viszonyítva az export euróban számított értéke 11 százalékkal emelkedett, miközben az euróban számított értéke 4,7 százalékkal csökkent.

A külkereskedelmi termékforgalom egyenlege 2023. június
 

Az export növekedése azt mutatja, hogy az ipar exportra termelő része működik, azaz mindenféle hiedelemmel szemben a korábbinál erősebb forintárfolyam nem vetette vissza a kivitelt, az ipari termelés csökkenését az alacsony belső kereslet okozza

– magyarázta Regős Gábor, a Makronóm Intézet vezető közgazdásza. Hozzátette, hogy az energiaárak normalizálódása nyomán a cserearányok is javulhattak, vagyis az import ára kevésbé nőhetett (esetleg csökkent), mint az exporté. A korábbi beruházások termőre fordulása az export értékét a következő időszakban tovább növelheti, míg a fogyasztás beindulása az importot serkentheti. E kettő eredőjeként az egyenleg továbbra is pozitív maradhat.

A szakértő úgy véli, hogy a kedvező egyenlegadatok pozitívan befolyásolják a folyó fizetési mérleg alakulását, ezzel együtt némileg enyhíthetik a forintra nehezedő nyomást.

Szintén optimista a jövőt tekintve Suppan Gergely, az MBH Bank vezető elemzője is. Ő azon az állásponton van, hogy a beruházások és a fogyasztás idei átmeneti visszaesése, valamint a cserearányok markáns javulása miatt a külkereskedelmi egyenleg érdemi javulásának folytatására számíthatunk, amit az ellátási problémák és a chiphiány enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése is támogathat az export javulásán keresztül, amelyek ellensúlyozhatják a gyengülő külső keresletet.

Idén a külkereskedelmi mérleg többlete meghaladhatja az 5 milliárd eurót az előző évi közel 8,6 milliárd euró hiánnyal szemben, azonban az energiaárak tartósan a jelenlegihez hasonló kedvező szinten alakulása esetén értelemszerűen ez a szám további javulást mutathat

– írta elemzésében Suppan Gergely.

Hozzátette, hogy a külső egyensúly javulása kulcsfontosságú a kockázati megítélés, így a várható további kamatcsökkentések szempontjából, így az egyensúly további javulása lehetővé teszi az egynapos betéti gyorstender kamatának további fokozatos mérséklését is.