Minden évben látványosan megugrik a kereslet a laptopok, tabletek, fejhallgatók, mobiltelefonok, monitorok, illetve nyomtatók iránt. „Tavaly sokan már júliusban elkezdték megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket. A nyár közepétől aztán folyamatosan növekedett az érdeklődés. Az igazi roham jellemzően augusztus közepén indul meg, és szeptember első hetében, az utolsó pillanatban tetőzik” – számolt be a tapasztalatokról Horváth József, az Euronics beszerzési vezetője.

Focused,Teen,Girl,Wearing,Wireless,Headphones,Sitting,On,Sofa,With
Focused teen girl wearing wireless headphones sitting on sofa with laptop, studying online, having virtual lesson. Child teenager surfing internet, learning something new
Az oktatási intézményekben a képzés és az ahhoz kapcsolódó tananyag már elképzelhetetlen valamilyen digitális eszköz nélkül.
Fotó: Shuterstock

Ilyenkor sokan gyorsan döntenek, és az éppen elérhető legkedvezőbb árú terméket veszik meg.

Hosszú távon azonban jobban megéri alaposan átgondolni a vásárlást, érdemes egy az adott képzési szint követelményeinek a leginkább megfelelő eszközt beszerezni.

A szakember hozzátette: a szeptemberi túlkereslet esetenként készlethiányt idézhet elő, ezért nem érdemes az utolsó pillanatig várni a vásárlással.

Egyre több a digitális tananyag

A laptopok és tabletek mellett ebben az időszakban mobiltelefonból fogy a legtöbb, hiszen a szülők ilyenkor veszik meg gyermekeiknek az első telefont. Horváth József szerint a tanévkezdéskor az alsó és középkategóriás mobiltelefonokat keresik a vásárlók, és átlagosan nagyságrendileg 100 ezer forintot költenek egy készülékre. „Az alsó és középkategória a mobilok esetében jó választás, hiszen a gyerekek könnyen kárt tehetnek a készülékben” – tanácsolta a beszerzési vezető.

A,Table,Of,High,School,Students,All,Holding,Multiple,Digital
A laptopok és tabletek mellett ebben az időszakban mobiltelefonból fogy a legtöbb, hiszen a szülők ilyenkor veszik meg gyermekeiknek az első telefont. 
Fotó: Shutterstock

„Ma már a legkisebbeknek is szükségük van a tanuláshoz valamilyen számítástechnikai eszközre, hiszen egyre több a digitális tananyag” – mondta az Euronics IT-termékkategóriájának beszerzési vezetője. 

Ha jó teljesítményű, sokáig megbízható társként szolgáló, megfelelő akkumulátoridejű eszközt szeretnénk vásárolni, de nem kívánunk a szükségesnél többet költeni, 250 ezer forinttól már találunk kiváló ár-érték arányú laptopokat.

Szükség esetén természetesen ezek a készülékek is beszerezhetők kedvező hitelkonstrukciókkal.

Az általános iskolában

  • Negyedik osztálytól már mindenképpen szükség van laptopra vagy tabletre, hiszen ekkortól a gyerekek már aktív informatikai képzést kapnak. 
  • A legtöbb tanuláshoz szükséges program megtalálható egy Office-csomagban, amelye a diákok ingyenesen letölthetnek. Ebben az életkorban elegendő az alsó-közép kategóriában terméket választani. 
  • Sok múlhat a megfelelő kiegészítőkön is: ha nem szeretnénk, hogy a gyermek a képernyő előtti időt rossz testtartással töltse, laptop vásárlása esetén érdemes külön billentyűzetet és egeret, de ha a keretünk engedi, akár monitort is beszerezni.

A középiskolában

  • Előfordulhat, hogy valamilyen speciális terület miatt komolyabb eszközre van szükség. Az olyan szakokon, ahol szükség lehet képszerkesztő vagy videóvágó programok használatára, érdemes erős hardverű gépet választani, dedikált videókártyával. Ezek nagyjából 300 ezer forinttól indulnak. 
  • Művészeti területen szinte kikerülhetetlen kiegészítő a tablet, amelyen a kézi rajzok rögtön digitálisan jelennek meg, a kották mind elférnek egy eszközön, az egyszerűbb feladatok pedig akár napközben is elvégezhetők.

Az egyetemen

  • Az egyetemisták esetében fontos, hogy amellett, hogy az adott szakhoz megfelelő teljesítménnyel, illetve szoftveres háttérrel rendelkezzenek, minél könnyebb, egyszerűbben hordozható, ugyanakkor strapabíróbb legyen a megvásárolt gép. 
Over,Shoulder,Closeup,View,Man,It,Coder,Programmer,Software,Engineer
Over shoulder closeup view man IT coder programmer software engineer use laptop computer typing code develop program programming java language application on screen web system app development concept.
Az egyetemistáknak külön érdemes odafigyelniük az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására is, hiszen sok esetben már hosszú órákat töltenek a képernyők előtt.
Fotó: Shutterstock
  • Arra is figyeljünk, hogy a felsőoktatásban már kifejezetten fontos, hogy az eszköznek legalább négy-öt órás akkumulátor-üzemideje legyen. 
  • A speciális – például művészeti vagy mérnöki – szakokon egy nagyobb teljesítményű tabletre is szükség lehet, amelyen akár komolyabb tervezőprogramok is gördülékenyen futnak, és utazás közben is kényelmesen használhatók. 
  • Az egyetemistáknak külön érdemes odafigyelniük az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására is, hiszen sok esetben már hosszú órákat töltenek a képernyők előtt – ebben sokat segíthet a laptop mellé egy külön billentyűzet és megbízható egér beszerzése.

Ne feledkezzünk meg az extra védelemről sem

Az elektronikai eszközök támadási felületet is jelenthetnek. A gyermekek még nem tudják kellő biztonsággal kezelni ezeket az eszközöket, ezért fontos, hogy beszélgessünk velük a kockázatokról, közösen állítsunk fel a használatra vonatkozó szabályokat, és gondoskodjunk egy megbízható vírusirtó telepítéséről is. Ma már számos olyan applikáció, szűrő érhető el, ami kifejezetten a gyermekeket védi.