Magyar gazdaság

A Sanofi Európa egyik legkorszerűbb injekciógyártó üzemét hozta létre Miskolcon

Majdnem 8 milliárd forintból fejlesztette a csanyikvölgyi fecskendőgyárát a Sanofi. Az állam 1,2 milliárd forinttal járult hozzá a beruházáshoz.

A legújabb beruházással Európa egyik legkorszerűbb injekciógyártó üzeme lett a Sanofi Miskolc melletti csanyikvölgyi gyára. Az egység a friss fejlesztéssel egy új, csúcstechnológiás, előre töltött steril fecskendő gyártósort állított működésbe. A Sanofi magyarországi gyára a cégcsoport vezető vérhígító injekciós termék előállítója.

Fotó: Borsos Mátyás / Szijjártó Péter Facebook

A beruházást még 2020-ban jelentette be a vállalat egy Szijjártó Péterrel közösen tartott sajtótájékoztatón. A fejlesztés azóta végbement, a gyártósoron már készülnek a vakcinák.

A tradicionálisan erős és nemzetközileg versenyképes magyar gyógyszeripar fontos szerepet tölt be a gazdaság fejlesztésében, hiszen ez az ágazat költ bevételarányosan legtöbbet innovációs célra. Az iparág nemzetközi versenyképességét világosan mutatja az erős exporttevékenység, melynek éllovasa a Sanofi

– mondta a külgazdasági és külügyminiszter, Szijjártó Péter.

Magyarországnak hamarosan két fővárosa lesz

Kelet-Közép-Európa vezető városává, valamint Magyarország második központjává válhat Debrecen a következő években. Szijjártó Péter szerint a város körüli beruházásokból a debreceniek, illetve az egész ország rengeteget profitálhat majd.

A Sanofi 2000 embert foglalkoztat Magyarországon, ebből több mint 400 munkatárs dolgozik a Miskolc melletti egységben. A Csanyikvölgyben végsterilizált ampullákat, injekciókat és aszeptikusan előállított, előre töltött fecskendőket gyártanak steril környezetben.

Az elmúlt 10 évben több mint 22 milliárd forint értékben valósítottunk meg fejlesztéseket, ebből az elmúlt hét évben két lépcsőben két nagy teljesítményű high-tech előre töltött fecskendő gyártósor telepítése történt meg, 2,5-szeresére emelve ezáltal a fecskendőgyártó-kapacitásunkat. Évente több mint 200 millió injekcióegységgel járulunk hozzá betegek millióinak gyógyulásához Magyarországon és a világ mintegy 60 országában, melyekbe termékeinket exportáljuk

–  mondta a Sanofi csanyikvölgyi gyáregységének igazgatója, Mester Viktória.

A Sanofi Magyarország második legnagyobb gyógyszergyártója és az ország 22. legnagyobb exportőre.

 

gyógyszergyártó beruházás Miskolc Sanofi
Kapcsolódó cikkek