Közélet

Megtörhetett a gabonakoalíció – meglepő bolgár bejelentés érkezett

Bulgária nem hosszabbítja meg az ukrán gabona behozatalának tilalmát.

Támogatja azt a parlamenti javaslatot a bolgár kormány, amelynek értelmében az ország nem hosszabbítaná meg az ukrán búza, kukorica, repce és napraforgó behozatalának tilalmát az erről szóló uniós döntés szeptember 15-i lejárta után.

A kormány közleménye szerint az visszaállítása élénkíti a versenyt a helyi piacon, ami csökkenti az élelmiszerárakat, ezzel segítve az leszorítását és az ország eurózónához történő csatlakozását.

Agricultural Enterprise In Kyiv Region
An employee unloads wheat grains inside a storage in the village in Kyiv region, Ukraine, amid Russia's attack on Ukraine, August 10, 2023 (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Makszim Marusenko / AFP

Az ukrán gabona behozatal emellett segít biztosítani az étolaj- és biodízelüzemek működését, amelyek belföldi és exportpiacokra irányuló kibocsátása a kormányzati bevételeket is növeli – írja a See News.

Nikolaj Denkov miniszterelnök szerint 

a költségvetés 146 millió leva (közel 29 milliárd forint) bevételtől esett el, amit oktatásra, egészségügyre és kultúrára lehetett volna költeni.

Bulgária ugyanakkor mintegy 2 milliárd leva (39 milliárd forint) mezőgazdasági támogatást osztott szét idén, szemben a tavalyi 1,6 milliárd levával. Ebből az idei évben 890 millió levát az uniós források tettek ki, míg 388 millió leva volt az állami társfinanszírozás, 390 millió leva költségvetési forrás és 290 millió leva érkezett az agrárminisztériumtól.

A tilalom feloldásával párhuzamosan Bulgária kompenzációt fog kérni az Európai Bizottságtól saját gazdáinak támogatására, különösen a napraforgó-termesztők segítésére. A kormány a bizottság támogatását kéri az úgynevezett szolidaritási folyosók infrastruktúrájának fejlesztésére is. A parlamenti javaslatot a kormánypártok nyújtották be.

Az ország gabonatermesztőinek szövetsége ugyanakkor a tilalom meghosszabbítása mellett foglalt állást, azzal érvelve, hogy a nagy mennyiségű olcsó import ellehetetleníti a helyi termelőket, mivel így a piaci árak a termesztési költségeket sem fedeznék.

Május elején a bizottság megtiltotta az ukrán gabonafélék importját a frontországokba, melyek Bulgária mellett Magyarországot, Lengyelországot, Romániát és Szlovákiát jelentik, miután ezen országok saját hatáskörben kezdték el korlátozni az ukrán gabona behozatalát. Az eredetileg június 5-ig tartó tilalmat később szeptember 15-ig hosszabbították meg.

Bulgária 9,77 millió eurót kapott az öt országnak nyújtott 100 millió eurós uniós támogatásból. A múlt hónapban az ország agrárminisztériuma 16,75 millió eurós uniós segítséget jelentett be a napraforgó-termesztők támogatására.

 

ukrán gabona Bulgária infláció
Kapcsolódó cikkek