Közel 200 millió forintos saját költségvetésből geotermikus energiahálózatot épített ki a Zalakarosi Fürdő – írja a ZAOL Zala vármegyei hírportál.

20230905 Zalakaros 
Szoboravatás  
Kisfaludi Strobl Zsigmond Vízbe lépő nő című szobrának avatása a strandfürdő bejárata és a Men-Dan Hotel között. 

Fotó : Szakony Attila  SZA  Zalai Hírlap  ZH 

A képen: Végh Andor  a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója  
Novák Ferenc Zalakaros polgármestere  
Czimondor Nándor Zalakaros alpolgármestere 20230905 Zalakaros Szoboravatás  Kisfaludi Strobl Zsigmond Vízbe lépő nő című szobrának avatása a strandfürdő bejárata és a Men-Dan Hotel között. Fotó : Szakony Attila  SZA  Zalai Hírlap  ZH A képen: Végh Andor  a Zalakarosi Fürdő vezérigazgatója  Novák Ferenc Zalakaros polgármestere  Czimondor Nándor Zalakaros alpolgármestere
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hirlap

A rendszer ünnepélyes avatását pénteken tartották, amikor elhangzott, hogy az energiaárak növekedése sarkallta határozott döntésre a fürdő vezetését. Februárban kezdődött a kivitelezés, a D6-os kút vizét használták fel a gázenergia kiváltására.

A két kilométer mélyről feltörő 96 Celsius-fokos víz eddig 400 méter mélységben hideg vízzel történő hűtéssel együtt jutott fel a földfelszín fölé. Az új rendszer kialakítását követően egy speciális szer hozzáadásával meggátolják a vízkő kicsapódását, s ezzel azt is elérik, hogy a földfelszín fölé 85-90 Celsius-fokosan érkezzen fel. 

Hőcsere után lágy víz kering majd a kiépített rendszerben, mely a kazánra történő csatlakoztatással biztosítja az épület fűtését. 

Az új megoldás éves szinten körülbelül 200-250 ezer köbméter földgázt vált ki.