Az önálló védelmi ipar fejlesztése az európai stratégiai autonómia egyik pillére, a várpalotai lőszergyár pedig nemcsak Magyarország, hanem egész Európa számára kiemelt jelentősége lesz – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf, honvédelmi miniszter. A tárcavezető a várpalotai Védelmi Ipari Komplexum bokrétaünnepségén arról beszélt, hogy a magyarországi hadiipar fejlesztésének a védelmi képességek fokozásán túl munkahelyteremtő hatása is van. 

Várpalota, 2023. szeptember 22.
Az épülő várpalotai Védelmi Ipari Komplexum a bokrétaünnepsége napján, 2023. szeptember 22-én.
MTI/Máthé Zoltán
A várpalotai projekt 300 milliárd forint értékű.
Fotó: Máthé Zoltán/MTI

A több mint 300 milliárd forint értékű várpalotai projekttel ezer-ezerkétszáz új munkahely is létesül, és – ahogy a miniszter fogalmazott – együttműködési szerződést kínál ezáltal a térség közép- és felsőfokú oktatási intézményeinek, sok pályakezdő fiatalnak és tapasztalt munkaerőnek egyaránt.

A Világgazdaság július végén számolt be arról, hogy jól halad a Rheinmetall várpalotai lőszergyárának építése. Akkor még arról volt szó, hogy a  Rheinmetall AG és az N7 Holding Nemzeti Védelmi Ipari Innovációs Zrt. közös projektjét üzemeltető Rheinmetall Hungary Munitions Zrt. (RHM Zrt.) vegyesvállalat fogja üzemeltetni, ezzel a beruházással pedig a következő években mintegy 200 új munkahelyet teremtenek. 

A munkaerő-felvétel első ütemének beindítását az idei év végére tervezik, majd a következő két évben folyamatos lesz a bővülés, a termelés pedig 2024 negyedik negyedévében indul – ígérték.