Pezseg a világ hadiipara, sorjáznak a hírek a német hadi- és járműipari zászlóshajó, a Rheinmetall háza táján is. A friss meglepetés: az amerikai Lockheed Martin a szuperlopakodója, az F-35-ös vadászgép gyártásába kívánja bevonni a németeket.

F-35 Jet Fighter Mid-air Refueling
F-35 Jet Fighter Mid-air Refueling
Fotó: Getty Images

Csak néhány hete jelentették be, hogy a csoport, konzorciumban a General Motorsszal, egy másik méretes megrendeléshez jutott az óceán túloldalán egy több szakaszos programban, amelynek célja az amerikai hadsereg nehézteherautó-családjának lecserélése.

Hatalmas megrendelést kapott Amerikából a Leopardok német gyártója

Az American Rheinmetall és a GM konzorciuma kötheti meg az amerikai hadsereggel a taktikai célokra bevethető, terepjáró teherautók gyártásának első szakaszára vonatkozó szerződést.

Armin Papperger vezérigazgató akkortájt nyilatkozta azt is a Reutersnek, hogy a Rheinmetall kész jelentősen megnövelni a harckocsi- és tüzérségi lőszerek gyártását, hogy kielégítse az erős ukrajnai és nyugati keresletet, üzemeiben pedig hamarosan akár HIMARS rakétavetők is készülhetnek – az amerikai típus, amelyet a háborúban sikerrel vetettek be az oroszok ellen.

PAPPERGER, Armin
Várpalota, 2022. december 15.Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG elnöke beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én.MTI/Bodnár Boglárka Várpalota, 2022. december 15.
Armin Papperger, a harcjárműveket gyártó Rheinmetall AG elnöke beszédet mond a várpalotai lőszergyár alapkőletétele alkalmából rendezett ünnepségen 2022. december 15-én.
MTI/Bodnár Boglárka
Fotó: Bodnár Boglárka / MTI

Pappergert csütörtökön fogadta Orbán Viktor miniszterelnök a karmelita kolostorban. A Rheinmetallnak Magyarországon is van dolga: A cég zalaegerszegi harcjárműgyára márciusban állt üzembe, Várpalotán pedig lőszer- és robbanóanyaggyár épül.

Lázár János: beszéljünk világosan, Magyarországon fegyvergyárak fognak épülni

Az építési és közlekedési miniszter arról is beszélt, hogy az évtized végére a Kárpátoktól délre a magyar lesz a vezető hatalom a régióban.

A Rheinmetall mint gyártó Magyarországra települését az tette lehetővé, hogy a magyar hadsereg számára modern Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket rendeltek tőle, és ezeket a kezdeti szállítások után már helyben fogják összerakni.

Az ilyen nemzetközi hadimegrendelések gyakran teremtenek alapot gyártási együttműködésre is, hasonló eset az F-35-ösökhöz kapcsolódó közös munka is. 

A múlt év végén a német szövetségi kormány úgy döntött, hogy 35-öt vásárol a lopakodó vadászok legutóbbi generációjából, mintegy nyolcmilliárd euróért, annak ellenére, hogy emiatt Európában bírálatokat is kapott, különösen a franciák részéről, akik szerint az ilyen megrendelések ártanak az európai fejlesztések ügyének.

A Rheinmetall részvétele meglepetés – írta a német Handelsblatt –, hiszen korábban nem volt szó róla, hogy helyi vállalatok is részesei lehetnének a projektnek. Ehhez képest most kulcspartnerek lesznek.

Az F-35-ösök középső törzsszakaszainak a németországi gyártása kulcsfontosságú lesz abban, hogy kielégíhessük a növekvő globális keresletet az F-35-ösökre

– idézte a lap Mike Shoemakert, aki az F-35-programot vezeti a Lockheed Martinnál. A Rheinmetall a 11 méter hosszú gépek törzsének középső, 6,5 méteres szakaszához – amelyhez a szárnyak csatlakoznak – gyártja majd az alkatrészeket. 

Összegeket nem közöltek a cégek, de iparági szakértők szerint az évek során több mint hárommilliárd eurós értékről lehet szó. Ezenfelül a Bundeswehr által megvásárolt gépek költségének egy része német hozzáadott értékként jelentkezhet. Az ilyen megállapodások gyakoriak a nemzetközi fegyverüzletekben – jegyezte meg a lap.