„Mindent meg kell tenni, hogy megakadályozzuk a külföldről jövő nyomásgyakorló és befolyásszerző tevékenységeket” – jelentette ki a Magyar Nemzetnek Kocsis Máté. A Fidesz frakcióvezetője azt is elárulta, hogy Brüsszel jelenleg a sajátjától eltérő véleményeket bünteti a leginkább.

KOCSIS Máté
Kocsis Máté: Magyarország teljesítette a szerződésben foglalt kötelezettségeit. Fotó: Bodnár Boglárka

Arra a kérdésre válaszolva, hogy Brüsszel meddig tarthatja vissza a hazánknak járó uniós forrásokat, a frakcióvezető kifejtette: 

Ameddig akarja. Ott nincs már jog, csak politika van. Azokat az országokat, amelyek nem a liberális mantrát fújják, megbüntetik, és gazdasági eszközökkel igyekeznek térdre kényszeríteni.

Hozzátette, eddig nemcsak a szerződésekben foglalt kötelezettségeinket teljesítettük, hanem azon felül is az összes kérésüket. Az elmúlt egy év jogalkotásában visszakereshető, hány törvényt módosítottunk a brüsszeli igényeknek megfelelően, hogy ezzel is segítsük a megállapodást, ám így sem adták oda a nekünk járó uniós pénzeket. Nem a jutót, a járót. 

A felvetésre, miszerint ha huzamosabb ideig visszatartják az uniós forrásokat, akkor mit mondanak például a jelentősebb béremelésre váró pedagógusoknak, Kocsis így válaszolt: azt mondják, ha a brüsszeli elitnek megfelelő kormány alakul itthon, akkor odaadják a forrásokat. Ez sima, egyszerű zsarolás, hatalommal való visszaélés. 

További részletek a Magyar Nemzetben.