Magyar gazdaság

Megérkezett az új térképes boltszűrő az Árfigyelőre

Mostantól a vásárlók közvetlen környezetükben is láthatják, mik az üzletek napi ajánlatai és ezeket össze is tudják vetni egymással.

A népszerű bevásárlólista funkció után kevesebb mint egy hónappal újabb fontos funkciót kapott a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) által működtetett online Árfigyelő. Az új funkció erősítheti a helyi mikropiaci versenyt, így várhatóan folytatódik az élelmiszerárak csökkenése, ami hozzájárul az letöréséhez – olvasható a tájékoztatójában.

https://arfigyelo.gvh.hu/
árfigyelő, árak, bolt, áru, zöldség, gyümölcs, sajt
Fotó: https://arfigyelo.gvh.hu/

Az arfigyelo.gvh.hu címen elérhető online Árfigyelőt fejlesztő munkacsoport a fogyasztói visszajelzéseket is figyelembe véve folyamatosan dolgozik a rendszer továbbépítésén. A legutóbbi fejlesztésnek köszönhetően pedig bezártak egy kiskaput az Árfigyelőben, így már nem kerülhetnek előnybe azok a kiskereskedők, amelyek egyes élelmiszerek árát csak egy-két boltjukban csökkentették.

Mostantól az Árfigyelő már arra is lehetőséget ad, hogy a látogatók előre kiválasszák a kedvenc boltjaikat, majd a kiválasztott üzletekben megvásárolható termékek között keressenek, illetve ez alapján állítsák össze a napi bevásárlólistájukat.

Az új funkció használatával már arra is lehetőség van, hogy az aktuális tartózkodási hely megadásával – az erre szolgáló ikonra klikkelve – a vásárlók a közvetlen környezetükben található boltokat térképre helyezve lássák, majd az ezekben a boltokban kapható termékek aktuális napi árait hasonlíthassák össze.

A térképes boltszűrő és a kedvenc boltok beállításának lehetősége az egyes üzletek árainak a korábbinál is jobb átláthatóságával további napi versenyre ösztönözheti a kereskedelmi láncokat, így hozzájárulhat az élelmiszer-infláció további csökkentéséhez.

Döntött a kormány: december végéig meghosszabbítja a kötelező akciózást

Az aránytalan gazdagodás további elkerülése miatt a kabinet ezt a határidőt először június 30-ig, ezt követően szeptember 30-ig, a mostani döntésével pedig december 31-ig kitolta. Emellett a kötelező akciózásban érintett üzletekben a korábban árstopos termékfajták ára átmenetileg nem lehet magasabb, mint a beszerzési ár.

 

 

Árfigyelő élelmiszerár GVH
Kapcsolódó cikkek