Magyar gazdaság

Orbán Viktor: kiszúrtak a magyar családokkal az ukránok

Kiszúrtak az ukránok a magyar családokkal – erről beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában, miután az olaj tranzitdíját 3,5-szeresére emelték, ez a kormányfő szerint 48 milliárd forintos többletköltséget jelent, amit a piaci szereplők azonnal beépítettek a benzin árába, tovább növelve az inflációt. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy fordulat kell Brüsszelben a jövőre esedékes választásokon, a kormány a háttérben családbarát koalíciót épít, az ukrán gabonaügyben pedig újfent amerikai érdekek sejlenek fel.

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában élőben ad interjút.

ORBÁN ViktorBudapest, 2023. július 26.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer ZoltánBudapest, 2023. július 26.A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostorban tartott kormányülésen 2023. július 26-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

08:00

Jól átvertek minket gabonaügyben

A kormányfő szerint azért kellett kiengedni az ukrán gabonát, mert különben Afrikában éhínség lesz.

Jól átvertek minket

- mondta, hozzátéve, hogy ehelyett, hogy ebből egy kiló kenyeret sem látnak az afrikai gyerekek. Ezért kiharcolták, hogy ne maradjon itt az ukrán gabona, ennek a tilalomnak határideje ma jár le. Így most nemzeti hatáskörben a lengyelek, magyarok, szlovákok meghosszabbíthatják a tilalmat. A kormányfő amerikai érdekeket sejt a háttérben, miután amerikai tulajdonú területekről származhat a gabona.

Brüsszel egész egyszerűen nem hajlandó az európai emberek oldalára állni ebben az ügyben is amerikai érdekeket képvisel

- zárta az interjút a miniszterelnök.

07:55

Fordulat kell Brüsszelben

Giorgia Meloni programja kísértetisen hasonlít a magyar kormány programjára, ami alapján a kormányfő bizakodó, hogy el lehet érni egy fordulatot Brüsszelben a családpolitikában. Segíteni fogják egymást, hogy egyfajta politikai szövetség jöjjön létre a családbarát kormányok között, függetlenül attól, hogy más kérdésekben egyetértenek-e vagy sem. Jövőre júliustól magyar elnökség lesz, annak a félévnek a programjai közé felveszik a családpolitikát. Ezért fontosak a kormányfő szerint az EP választásokat.

Fordulat kell Brüsszelben

- hangsúlyozta, hozzátéve, hogy békét kell elérni, olyan vezetés kell, aki nem elzárkózni akar, aki feladja a gender propagandát és olyan vezetés, ami a lengyel-magyar kormányokkal szembeni kettős mércét feladja. A kormányfő úgy látja, hogy egyre több ország kritizálja a brüsszeli vezetést, most a legfontosabb ügy az ukrán gabona kérdés.

 

07:51

Meg kell változnia a közgondolkodásnak a gyermekvállalásról

Akinek van gyereke, úgy gondolkodik, hogy ha 2023-ban születik unokája, akkor a most megszülető unokája 2103-ban még élni fog. Ezért olyan döntéseket kell hozni, amiben az unokája életét meghatározzák, szerinte nem elrugaszkodott erről a világról gondolkodni. Ugyanakkor vannak akiknek nincsenek gyerekei,  ők nem gondolkodnak erről, talán többen is vannak. Ezért a demográfia kérdése az európai napirendre fel sem kerül. A másik probléma, hogy vannak olyan emberek, akik azt gondolják a világról, hogy nincs fontosabb, mint az egyén, és így nem lesz gyermek. A demográfiai fórumnak is az volt a feladata, hogy vannak dolgok a világban, amelyek fontosabbak az egyénnél, tehát a közgondolkodást kellene megváltoztatni. 

A miniszterelnök személyes célkitűzése, hogy olyan országot építsen, amiben a gyermekes családok jobban élhetnek, mint a nem családosok.

Arra a kérdésre, hogy az eddigi eredményeket milyennek értékeli, azt mondta, a magyar embert kevésbé érdeklik az eddigi eredmények, pedig vannak eredmények. A miniszterelnök nem szívesen beszél a sikerekről, mert a "magyar fejben az keveset ér", de inkább arról kell gondolkozni, hogy lehet továbblépni.

07:44

Ukrajna nem tudná folytatni ez a háborút, ha nem adnának neki pénzt

A miniszterelnök szerint az emberek békepártiak, ezért érthetetlen, hogy miért finanszírozzák és erőltetik a háborút. A rezsicsökkentés fenntartása iszonyatos kiadásokat jelent, ma még mindig a legalacsonyabb a gáz és áram ára, tehát ez pénzbe kerül. A kormányfő úgy véli, hogy a gazdasági helyzet romlása lesz a döntő, hogy mihamarabb véget vessenek ennek a háborúnak.

Ukrajna nem tudná folytatni ez a háborút, ha nem adnának neki pénzt

- mondta a kormányfő, aki szerint ennek ellenére továbbra sem lettünk közelebb a háború végéhez. Ám mégis az amerikaiak kezében van a kérdés rendezésének kulcsa. Ott kampány folyik, és nem látni, hogy mi lesz a kimenetele.

 

07:42

Kiszúrtak a magyar családokkal az ukránok

A miniszterelnök erőseket gondol az ukránok áremeléséről, miután megemelték a tranzitdíjakat az olajra, három-négyszeresére. Ez 48 milliárd forinttal többe kerül, nagyjából fél százalékkal növelve az infláció. A magyar miniszterelnököt ne az érzelmei irányítsák, hanem a sokat polgárainak életévvel, de mindent megtesz, hogy ezen változtassanak.  Kiszúrtak a magyar családokkal az ukránok - jegyezte meg.

07:37

Ez két szláv testvér nép háborúja

Én is legalább olyan türelmetlen vagyok mindenki az infláció miatt, mint mindenki - kezdte az interjút a miniszterelnök. Orbán Viktor szerint az inflációt az európai politika hozta össze.

Ha jön egy tündér és végrehajta a kérésünket, azonnal megjavítja a helyzetünket

- fogalmazott a kormányfő, hozzátéve, hogy a szankciók súlyosbították a helyzetet. Pedig az unió egy békeprojekt volt, az alapvető missziója volt, ehhez képest a háborúpártiak vannak hatalmon. A szankciók így tovább rontották a helyzeten. A kormányfő szerint ez két szláv testvér nép háborúja, amit lokalizálni kellett volna. Hangsúlyozta, harcolni kell a háború gazdasági következményei ellen. Mint mondta, igaza van a GVH-nak, az eladók, a nagy multik kihasználták a lehetőséget és próbálnak árat emelni. Szerinte ennek is van szerepe az áremelkedésekben.

 

 

 

Orbán Viktor Jó reggelt , Magyarország Kossuth Rádió
Kapcsolódó cikkek