Egy technológiai innovációnak köszönhetően akár 20 perc alatt is hitelhez juthatnak a Cofidishez forduló ügyfelek – hangzott el a pénzügyi szolgáltató csütörtöki sajtótájékoztatóján. Fontos, hogy ehhez a tempóhoz nem kell meglévő ügyfélnek lenni, hiszen a fejlesztés lényege, hogy a hitelképesség igazolása és elbírálása egy automatizált folyamatban, valós időben történik. A 20 perces hitelfelvételi folyamatban október 2-tól maximum 3 millió forint személyi kölcsön igényelhető.

Personal,Information,To,Shop,Online.,Filling,Electronic,Form,On,Internet
Fotó: Shutterstock

A sajtótájékoztatón elhangzottak szerint az online nyújtott kölcsönnél – több információs rendszer összehangolásával – a személyes adatok igazolása és validálása, a KHR ellenőrzése, valamint az igényelt összeg átutalása automatikusan történik. Az ügyfél ideiglenes betekintési jogot ad a bankszámlaadataiba, ez pedig kiváltja a munkáltatói igazolást és a bankszámlakivonatot, nem kell külön beszerezni ezeket. (A bankszámlaadatokba való betekintést az nyílt bankolásról szóló PSD2 irányelve teszi lehetővé.)

A Cofidis friss Monitor kutatása szerint a magyarok 10 százaléka tervez hitelt felvenni egy éven belül.

A következő három hónap leggyakoribb hitelcéljai a lakásvásárlás (ezt a válaszadók 32 százaléka említette) és a lakásfelújítás (30 százalék). Akik elképzelhetőnek tartják a nem lakáscélú hitelfelvételt, azok átlagosan 1,28 millió forintot vennének fel. Figyelemre méltó, hogy a válaszadók több mint fele már bízik az olyan rutinszerű internetes tranzakciókban, mint például az online fizetés, online bankolás, online ügyintézés. A következő három hónapban hitelfelvételt tervezők 30 százaléka pedig nyitott lenne egy automatikus, emberi beavatkozás nélkül zajló, úgynevezett end-to-end hitelfelvételi folyamatra is.

A személyi kölcsönök új szerződéseinek összege az év első hét hónapjában

A legnagyobb mozgatórugó minden innovatív pénzügyi fejlesztésnél az, hogyan tudunk időt és energiát spórolni az ügyfélnek. Nálunk az innováció azt jelenti, hogy a fogyasztói igényeket és elvárásokat tartjuk szem előtt, és folyamatosan azon dolgozunk, hogy a hitelfelvételi folyamat egyszerű, kényelmes és biztonságos legyen

– mondta Annus Norbert, a hitelintézet kereskedelmi igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint a személyi kölcsönök ebben az évben egyértelműen húzóterméknek számítanak a lakossági hitelpiacon. Ugyan az első hét hónapban megkötött, 293,8 milliárd forintnyi szerződés 7 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a piac egészénél még így is sokkal jobb ez a teljesítmény, hiszen az összes lakáscélú és fogyasztásihitel-szerződés volumenénél bő 45 százalékos, éves visszaesést mért az MNB.