Egy árverésen mindig adódhatnak váratlan fordulatok, de lássuk, melyek azok a művek, amelyeket garantáltan jó befektetésnek (is) tekinthetünk most ősszel! 

Tökéletesre csiszolt mesterdarab Perlrott-Csaba Vilmos műve. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Titkos kód a 140 millió forintos becsértékű képen

A Kieselbach Galéria október 10-i árverésén az egyik szenzációnak Perlrott-Csaba Vilmos főműve ígérkezik. Az 1912 körül készült Csendélet Matisse-képpel és szoborral című kompozíció kikiáltási ára 75 millió, de a becsértéke 90 és 140 millió forint között mozog. A modern magyar festészet egyik legszebb csendélete megidézi a párizsi iskolát, Cézanne kékjeit, a Louvre antik szobrát és Perlrott mesterét, Henri Matisse-t. A csendélet bal felső sarkában látható aktkép a „Matisse-kód”, egy titkos jelzés, amelyet csak Matisse fauve művészetének ismerői tudtak dekódolni. Ez a fiatal párizsi művészek által bibliaként forgatott Jegyzetek a festészetről című Matisse-cikk mellett, az újságban illusztrációként megjelent Fekete és arany akt című kép, amelynek eredetije a szentpétervári Ermitázsban található. Perlrott mestere előtt tisztelegve foglalta bele a művet – amelynek fotóját valószínűleg kitépte az újságból, és a műterme falára szögezte – a festményébe. 

Egyszerre rejtélyes és elgondolkodtató Vörös Géza önarcképe. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Szelfi 1930-ból

Vörös Géza legismertebb alkotásán, a Kalapos önarcképen is egy akt látható a háttérben, ennek kikiáltási ára 28 millió forint, de a galéria munkatársai szerint 40 és 60 millió forint közötti összegért viheti majd valaki haza. A magyar art deco egyik emblémaszerű főművén Vörös Géza úgy mutat meg mindent, hogy közben chaplines arckifejezése mögött magritte-i rejtélyeket is kereshetünk. A pesti bohém művész felvette keménykalapját és kockás felöltőjét, nyakkendőt kötött, mint később szürrealista kollégája, majd teljes utcai öltözékben beállt pózolni saját műteremlakásában. Mintha egy szelfit készítene indulás előtt. 

Bornemisza Géza: Fauve táj. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Vad színkontrasztok

A párizsias modern magyar festészet másik kiemelt alkotása az őszi válogatásban szereplő Fauve táj (1911–1912), amelynek kikiáltási ára 24 millió, becsértéke 30 és 42 millió forint között alakulhat. Bornemisza Géza szintén Matisse szűkebb tanítványi köréhez tartozott, tájképe a vad színkontrasztok ünnepe. 

Orbán Dezső: Kis akt. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Először, másodszor, senki többet? 

Az árverés legnagyobb művészettörténeti szenzációja viszont vitathatatlanul Orbán Dezső 1910-es aktkompozíciója, az úgynevezett Kis akt. Az ára 24 millió forintról indul, és elérheti a 38 milliót is. A több mint százéves kort megélt festő örök érvényű emlékként ezt a képét magával vitte új hazájába, Ausztráliába is, amikor 1939-ben emigrált – onnan került vissza a kép. Ahogy a kutatás kiderítette: az akt budapesti műteremtársát, szerelmét, a zseniális művésznőt, Lesznai Annát ábrázolja. A kép „párját”, a szintén a meztelen Lesznait megjelenítő Nagy aktot a közelmúltban a Magyar Nemzeti Bank vásárolta meg.

Vaszary rokokó színpadképe. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

Hopp, egy Vaszary!

Az aukciós anyag méltán népszerű alkotása Vaszary János Pompadour című 1926 körül készült kompozíciója, 35 millióról indulva elérheti akár a 70 milliós leütési árat. 

Egy csodálatos Keserü-művet is árverésre bocsátanak. Fotó: a Kieselbach Galéria jóvoltából

A szivárvány színeiben

Az árverési válogatás legnagyobb kortárs szenzációja a hatvanas évekbeli aranygeneráció nagyasszonyának, Keserü Ilonának egy 2003-as alkotása. A Labirintus című mű Keserü absztrakt kolorizmusának egyik központi motívumát, az optikai színek létösszegző metaforáját, a szivárvány színeiben játszó kígyóvonalat jeleníti meg. Kikiáltási ára 8,5 millió, és valószínűleg 12-16 millió forintért kerülhet a szerencsés licitáló nappalijába. 

Paál László 33 év alatt is maradandót alkotott. Fotó: a Virág Judit Galéria jóvoltából

160 millióval mehet a licit Virág Juditéknál

Paál László egyik csúcsműve lehet a Virág Judit Galéria őszi aukciójának sztárja október 16-án. A múzeumi kvalitású Naplemente a rövid életű, de zseniális magyar művész egyik legkiemelkedőbb alkotása. A kép 1936 óta magántulajdonban van, nyolcvan év után most először kínálkozik lehetőség arra, hogy valaki megvásárolja a gyűjteményébe – a kikiáltási ára 65 millió forint, de a becsértéke 120–160 millió forint. 

Moholy-Nagy László: Kompozíció három körrel. Fotó: a Virág Judit Galéria jóvoltából

Kivételes lehetőség a gyűjtőknek

Ugyancsak művészeti szenzációnak számít Moholy-Nagy László egyik jelentős művének felbukkanása. Az élete nagy részét külföldön töltő alkotó a világ egyik leghíresebb avantgárd művésze. 2016-ban Moholy-Nagy egyik képe a Sotheby’s aukcióján rekordáron, 6 millió dollárért (mai áron kb. 2,1 milliárd forintért) kelt el. A mostani aukción a Kompozíció három körrel címen szereplő alkotását Moholy-Nagy pár hónappal váratlanul bekövetkező halála előtt alkotta, a mű 20 millió forintos kikiáltási árról indul, de az 50 milliós leütési árat is elérheti. 

Ez a Tihanyi-mű a világhírű filmrendező, Korda Sándor tulajdonát képezte. Fotó: a Virág Judit Galéria jóvoltából

A Korda-hagyatékból

Tihanyi Lajos Szécsénykovácsi táj című festménye a művész tájképei közül a legjelentősebb. Az 1913-ban készült remekmű a világhírű filmrendező, Sir Alexander Korda (alias Korda Sándor) tulajdonában volt, majd a családi hagyatékból jutott vissza Magyarországra. Kikiáltási ára 36 millió forint, becsértéke 60-80 millió.

 

A Kieselbach Galéria kiállítása október 9-ig látható, majd október 10-én 18 órakor kezdődik az árverés a Budapest Hotel Marriottban.

A Virág Judit Galériában az aukciós kiállítás október 5. és 15. között megtekinthető, az árverésre pedig a Kongresszusi Központban kerül sor október 16-án, 18 órakor.