Magyarország idei államháztartási hiánycéljának (BBB/negatív) jelentős, 3,9 százalékról a 5,2 százalékára történő módosítása miatt nagyobb kihívás lesz a jövő évi 2,9 százalékos cél elérése – állapítja meg a Fitch Ratings. A hitelminősítő szerint az ország hiánya 2025-ben csökken csak a GDP 3 százaléka alá. 

London-,October,,2018:,Fitch,Ratings,Exterior,Logo,In,Canary,Wharf,
Fotó: Shutterstock

A költségvetési bevételek, különösen az áfa alulteljesítése és a magasabb kiadások (beleértve az adósságkamatokat is) álltak a 2023-as hiánycél felülvizsgálata mögött.

A tervezettnél alacsonyabb áfabevétel a gyenge gazdasági teljesítményt tükrözi az idei első fél évben, amikor a reál-GDP 1,7 százalékkal csökkent éves szinten, ami a második legrosszabb teljesítmény az EU-ban. 

A lakossági fogyasztás továbbra is visszaesik a magas, bár enyhülő és a csökkenő reálbérek miatt. 

A Fitch szerint a magas hitelfelvételi költségek és a közkiadások csökkentése visszavetette a beruházási tevékenységet. A rendelkezésre álló mutatók arra utalnak, hogy a háztartások költekezése 2023 harmadik negyedévében továbbra is gyenge marad. 

Az uniós forráskifizetések elmaradása visszarántja a növekedést, a külső forrásokból finanszírozni tervezett projektek előfinanszírozása pedig az államháztartást terheli. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az államháztartási hiány 2023 első fél évében a GDP 6,3 százaléka volt. A Fitch szerint a hiány 2024-ben 3,7 százalékra, 2025-ben pedig 2,8 százalékra csökken a növekedés helyreállásával. 

Megemelte az idei hiánycélt a kormány, de még így is alacsonyabb lesz a tavalyinál

A kormány szerint a veszélyes nemzetközi helyzet rendkívüli terhet ró a magyar költségvetésre is. A rezsivédelem magas költségein túl megnövekedett kiadást jelent, hogy egy háború közvetlen közelségében a magyar honvédelmi kiadások már az idei évben is elérik a GDP 2 százalékát.

A Fitch szerint az uniós források kifizetése csökkentené az államháztartásra nehezedő nyomást, és növekedési szempontból is kedvezően hatna. A hitelminősítő hozzátette, hogy az Európai Bizottság az igazságügyi reform 2023. májusi végrehajtását követően 13,3 milliárd eurót szabadíthat fel a felfüggesztett kohéziós alapokból, bár a bizottsággal való megállapodás mellett a hitelminősítő  továbbra is óvatos az esetleges kifizetések ütemezését és nagyságát illetően.