A harmadik negyedévben csaknem 127 ezer kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb) kötöttek az autósok a Netrisknél, 8 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Szintén 8 százalékkal emelkedtek az átlagdíjak is, és meghaladták az 52 ezer forintot – derült ki a biztosításközvetítő cég szerdán publikált statisztikai összefoglalójából.

Car,Crashed,Into,Parked,Car,On,Neighborhood,Street
Fotó: Shutterstock

Ezzel párhuzamosan az újonnan kötött cascobiztosítások száma 11 százalékkal, majdnem 7600-ra nőtt, az éves átlagdíj pedig 17 százalékkal, 148 ezer forint fölé drágult.

Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója a közleményben kifejtette, hogy a biztosítási díjak emelkedése a minden területen érezhető drágulással magyarázható. Nőtt az autók ára, és a szervizelési költségek is magasabbak lettek. Ugyanakkor 

a kgfb-s átlagdíjak emelkedése elmarad az inflációtól, míg a cascónál megközelíti azt.

Two,Drivers,Arguing,After,Traffic,Accident
Fotó: Shutterstock

A Netrisk összeállításából kiderül az is, hogy a legelterjedtebb autómárkáknál hogyan alakultak a kgfb-átlagdíjak. Az Opelek kötelezője mindössze 2 százalékkal nőtt, alig több mint 52 ezer forintra. A Volkswagenek, Renault-k, Fordok esetében az átlagdíj egyaránt 4 százalékkal 57-58 ezer forintra emelkedett. A Suzukiknál már 7 százalékos volt a kgfb-drágulás, az átlagos éves díj így valamivel több mint 42 ezer forint volt. A Daciáknál és Toyotáknál 10-10 százalékos díjemelkedés történt, ennek eredményeként 44 ezer és 51 ezer forintot tett ki az éves díj.

Változott a szabály: kiderült, mikor terheli az autóst a vadbalesetből eredő kár

Szűkült azoknak az eseteknek a köre, amikor a vadásztársaság kártérítésre kötelezhető. Sőt, a vadásztársaság is felléphet igénnyel.