Magyar gazdaság

Irgalmatlanul visszatüzelt az MNB: a célkeresztben Parragh László

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az elmúlt napokban többször is kritikával illette a Magyar Nemzeti Bankot. Az MNB nem maradt sokáig adós a válasszal.

Hétfőn, fennállásának 55 éves évfordulóján nagy sikerű konferenciát rendezett a Világgazdaság. Az eseményen a szakma számos fontos szereplője felszólalt, köztük a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke, Parragh László is, aki előadásában keményen odaszúrt a Magyar Nemzeti Banknak (MNB). Az MKIK első embere szerdán, az Indexnek adott interjújában még erősebb állításokat fogalmazott meg a jegybankkal kapcsolatban. Az MNB szerdai, lapunkhoz eljuttatott közleményében azt írta: sajnálattal veszi tudomásul, hogy Parragh László immáron sokadik éve támadja a jegybank politikáját, ráadásul ezt a kellő szakmai tudás hiányában és minden előzetes tájékozódás mellőzésével teszi.

Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A jegybaki kommüniké szerint az MKIK elnöke már több alkalommal tett felelőtlen, szakmailag hibás kijelentéseket a magyar gazdaság jelenéről és az MNB tevékenységéről. Szerintük azonban ezek a nyilatkozatok mindössze arra voltak jók, hogy növeljék a piaci bizonytalanságot és félretájékoztassák az embereket. Parragh László „legújabb kijelentései ismét hemzsegnek a tárgyi tévedésektől, egyértelműen alátámasztva hozzá nem értését” – fogalmazott a jegybanki közlemény, amely szerint a kamaraelnökneknemcsak a gazdasági ismeretei, hanem szövegértési képességei is gyengék”.

A központi pénzintézet szerint Parragh tájékozatlanságáról tett tanúbizonyságot a jegybanki saját tőkével kapcsolatban, az MNB ugyanis nem azért nem mehet csődbe, mert mögötte ott áll a költségvetés, hanem amiatt, mert a jegybank a hazai fizetőeszköz kibocsátója, így értelemszerűen forintban korlátlanul fizetőképes. 

Az MNB negatív saját tőkéjét pedig az éppen az Országgyűlés előtt lévő jegybanktörvény-módosítás elfogadásával nem öt évre fogják elteríteni, ahogy ő tévesen gondolja, hanem a későbbi évek jegybanki nyeresége fogja ellensúlyozni. Emlékeztettek, hogy ez a lépés nem egyedi, hiszen a világ összes jegybankja ebbe az irányba tart.

MNB: téved a kamaraelnök, nem égett el a pénz

Az MNB szerint az is hatalmas félreértés, hogy a jegybanki veszteség többsége külföldi befektetők zsebébe került, és ez a pénz elégett. A jegybank szerint ennek a veszteségnek a nagy részével szemben a hazai gazdasági szereplők nyeresége áll.

Parragh László immár többedik alkalommal újra azzal a hamis kritikával illette a jegybankot, hogy nem ismerte fel kellő időben az veszélyeit, mondván, késve lépett. Ezzel szemben az igazság az, hogy a Magyar Nemzeti Bank a pandémiát megelőző években, 2017 és 2020 között szinte egyedüliként tudta teljesíteni inflációs célját és elérni az árstabilitást

– hangsúlyozta a jegybank.

Hozzátette, hogy a pandémia berobbanását követően Európában az elsők között – már 2021 elején – jelezte az inflációs veszély közeledését, Sőt, elsőként mondta ki a világ jegybankjai közül, hogy nem csupán egyszeri, hanem tartós kockázatot jelent a magas infláció az egész világon. Kiemelték, hogy a jegybank nemcsak a kommunikációval, hanem tettekkel is gyorsan reagált, hiszen a monetáris tanács a kamatemelési ciklust az Európai Unióban elsőként kezdte meg, és az EU legnagyobb mértékű kamatemelését hajtotta végre az infláció letörése érdekében.

A kamatemelések nélkül nagyobb lett volna a baj

Az MNB a gazdaságot ért inflációs sokkokra reagált a kamatemeléseivel, mivel álláspontja szerint enélkül sokkal nagyobb bajban lenne az ország inflációs és gazdasági szempontból is. Hozzátette, hogy minden hazai gazdasági szereplőnek, így az MKIK által képviselt vállalkozásoknak is érdeke, és ezért feladata, hogy az árstabilitást mielőbb elérjük, mert az infláció felfalja a növekedést.

A Magyar Nemzeti Bank közleményét azzal zárta, hogy sokadik alkalommal kéri arra Parragh Lászlót, hogy a felelősségi körén kívül eső szakmai kérdésekben tartózkodjon a véleménynyilvánítástól.

Ha már mindenképp hangot szeretne adni a jegybankot érintő kritikáinak, azt legalább a jövőben a tények ismeretében tegye meg, így elkerülhetőek lennének az olyan abszurd kijelentések, amik a jegybanki mandátum és működés ismeretének teljes hiányára utalnak

– zárta sorait a jegybank.

 

kamatemelés Parragh László MNB jegybank
Kapcsolódó cikkek