A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a World Economic Outlook című kiadványában jövőre 3,1 százalékos GDP-arányos növekedéssel számol Magyarországon, ami gyakorlatilag megegyezik az áprilisi prognózisukkal, mindössze 0,1 százalékpontot rontottak. 

Brussels,,Belgium.,28th,January,2020.,Flag,Of,International,Monetary,FundBrussels, Belgium. 28th January 2020. Flag of International Monetary Fund stands in European Commission Headquarters
Fotó: Shutterstock

Ezzel a nemzetközi szervezet a magyarországi elemzőknél jobb képet fest a gazdaság 2024-es pályájáról – a Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők a napokban 2,5 és 3 százalék közötti becslést fogalmaztak meg a jövő évre. A jegybank szeptemberi jelentésében 3 és 4 százalék közötti GDP-növekedést jelez előre a következő évre. 

Az IMF viszont az idei GDP-előrejelzését rontotta: a korábbi 0,5 százalékos növekedéssel szemben 0,3 százalékos visszaesést várnak 2023-ban a tavalyi 4,6 százalékos bővülés után. 

Miután a belső kereslet döntően a magas miatt idén a vártnál jobban visszaesett, az elemzők egymás után rontották le a várakozásaikat erre az évre, az MNB pedig két hete tette közzé a friss sávos adatait – eszerint a teljesítménye 0,5 százalékos visszaesés és ugyanekkora növekedés között lesz. 

A valutaalap szerint Magyarországon az infláció a tavalyi 14,5 százalék után idén – a jegybanki előrejelzés sávjába beleilleszkedve - 17,7 százalék, jövőre – az MNB prognózisnál kicsit magasabb – 6,6 százalék lesz. A kormány célja, hogy év végére egyszámjegyűvé váljon a mutató, ami a keddi statisztikai adatok alapján reális célkitűzés. 

A munkanélkülisági ráta a tavalyi 3,6 százalékról az idén 3,9 százalékra, jövőre 3,8 százalékra változik. Nagy eredmény, hogy a járvány és a háború okozta válságban a munkanélküliségi ráta nem ugrott meg, szemben a korábbi 2008-as globális krízis idején tapasztaltakkal. 

Az IMF előrejelzései Magyarországra vonatkozóan
 

A folyó fizetési mérleg hiánya az IMF szerint idén Magyarországon 0,9 százalék lehet, ami hatalmas javulás a tavalyi 8 százalékos deficit után. Ebben az IMF egy kicsit pesszimistának tűnik, elemzők szerint ugyanis nem zárható ki, hogy év végére közel többletes legyen az egyenleg. Az IMF 2024-re némiképp romló, 1,6 százalékos folyó fizetési mérleg hiányt jelez kiadványában. 

Az IMF idei globális gazdaságnövekedési előrejelzésén lényegében nem változtatott: a világgazdaság 3 százalékkal nőhet ebben az évben, amit jövőre minimálisan lassuló, 2,9 százalékos bővülés követ majd.