A Magyar Nemzeti Bank (MNB) lakossági megtakarításokat támogató új pénzügyi fogyasztóvédelmi kampányt indított Sok kicsi sokra megy címmel – közölte a jegybank.

MNB
Central Bank Vice President Marton Nagy Presents New Central Banking Program A sign sits on display at the entrance to the Hungarian central bank, also known as Magyar Nemzeti Bank, as a flag of the European union flies in the distance, in Budapest, Hungary on Tuesday, Nov. 3, 2015. Hungary's central bank has extended its Funding for Growth Plan into 2016, seeking to boost banks' lending via new facilities, according to a National Bank of Hungary statement. Photographer: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images
Fotó:  Getty Images

Felhívták a figyelmet arra, hogy a család számára anyagi tartalékot lehet teremteni a mindennapi költési szokások felülvizsgálatával, például a feleslegesen drága szolgáltatói szerződések ésszerűsítésével.

Az MNB a Sok kicsi sokra megy megtakarítási kampányának honlapján tanácsokat ad a megfontolt befektetések szempontjairól, figyelve a hozam, kockázat és hozzáférhetőség mágikus háromszögére – írták a közleményben.

Útmutatást készített a jegybank a pénzintézeteknek az adathalászok elleni védekezéshez

Ahogy gyorsul a digitalizáció fejlődése, úgy szélesedik az elektronikus csatornákon végrehajtható csalások, főleg az adathalász módszerek választékossága és kifinomultsága. A hazai hitelintézetek még mindig csak a válaszlépéseket teszik meg az új és még újabb, gyakran az éppen aktuális eseményekre vagy kiemelt társadalmi csoportokra fókuszáló visszaélések tárháza. Pedig a jegybanki felügyelet már rengeteg védekezési módszert fejlesztett ki és sok ajánlást is adott az érintett intézményeknek.

Egyebek közt felhívták a figyelmet arra, hogy célszerű megkísérelni egy évre előre tervezni a pénzügyeket, figyelve a nagyobb fix kiadásokra, például az iskolakezdésre, ünnepekre, és célszerű felkészülni az esetleges váratlan helyzetekre, például ha elromlik a hűtő.

Javasolják havi bontásban folyamatosan jegyezni a bevételeket, kiadásokat, és megszüntetni a pénznyelő, fölösleges költségeket.

Spórolni lehet, ha például olcsóbb internet- vagy mobilcsomagra váltunk, vagy ha évente ellenőrizzük, hogy nincs-e olcsóbb, ám ugyanolyan szolgáltatást kínáló bankszámla, casco-, lakás- vagy kötelező gépjárműbiztosítási ajánlat a piacon a meglévő helyett.

A pénzügyi szolgáltatásoknál is sok apró kiadástól lehet megszabadulni, ha fizetős sms-értesítés helyett banki applikáción ingyenes push üzenetben kérnek tájékoztatást a tranzakciókról. Meg lehet szüntetni a bankszámla- vagy kártyaszerződéskor eredetileg igényelt, de már nem használt kiegészítő szolgáltatásokat.

Hitelfelvételnél sokat lehet spórolni a leginkább testhezálló hiteltípus választásával.

A választáskor célszerű keresni az MNB által fogyasztóbarátnak minősített hiteltermékeket. A lakáshitelre érdemes előtakarékoskodni, hiszen nagyobb önrész esetén kisebb összegű, így kisebb törlesztőrészletű, vagy rövidebb futamidejű kölcsönt kell felvenni.