Szokatlan időpontban, szerda este 18.30-ra hirdette meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a kormányinfót, amelyen nemcsak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, hanem Csák János kulturális és innovációs miniszter is részt vesz, ami egyértelműen arra utal, hogy a kabinet több hónap előkészítő munka után elfogadta a szaktárca javaslatát a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) megváltozott szabályairól.

GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Fotó: Máthé Zoltán / MTIa

Azt már előzetesen tudni, hogy 2024. január elsejétől a kormány lakástámogatási programja több módon módosul, aminek keretében a ma ismert formájában megszűnik a és helyét a falusi, valamint a városokra kidolgozott veszi át. Ugyan az előbbi részletei nyár óta ismertek, a legnagyobb bizonytalanság a leginkább érintett kört, a városokban élők lakástámogatását övezte.

A csok pluszról annyit lehetett eddig tudni, hogy elsősorban a kamattámogatásra és kedvezményes hitelekre fókuszál majd. 

Így támogatja az első lakáshoz jutást, a bővítést, felújítást, minőségi lakáscserét, miközben az elérhetőséget valószínűleg gyermekvállaláshoz köti.

Eddig 230 ezer családot érintett a csok

Magyarország Európa legcsaládbarátabb kormányzatával rendelkezik, eddig 230 ezer család vette igénybe és 754 milliárdot szántunk rá, kezdte a kormányinfót Csák János, aki jelezte, hogy a piaci viszonyokhoz kell igazítani a csok-ot, ennek megfelelően fogadta el a kormány a tárca javaslatát. 

A marad, 5000 fölött új kamattámogatott hitelt vezet be a kormány, a 15-30-50 millió forint lesz, három százalékos kamat mellett, az első otthon esetén 10 százalék önerő is elég lesz.

Az édesanyák 41 éves korukig vehetik igénybe, de lesz egy átmeneti időszak, ugyanakkor a hitelt telekvásárlásra nem lehet felvenni. Az első közös otthon esetében 80 millió forintos határt húztak meg, új lakásba költözés esetén 150 millió forint az értékhatár, az 5000 fő alatt nincsen viszont értékhatár.

Amennyiben felújításról és bővítésről van szó, ott 20 százalék önerő elég. Az első évben nem kell tőkét törleszteni, ha megszületik a gyermek, a hitelfelvevők egy éves hitelmoratóriumot kérhetnek. 

Amennyiben megszületik a második gyermek, a tőkéből minden további gyermek esetében 10 millió forintot elengedünk

- magyarázta a miniszter. Jelezte, hogy a kormány ingyenes típusterveket tesz elérhetővé, ezt a költséget is meg tudják spórolni a családosok.

November közepéig elkészül a kormány a részletekkel

November közepéig elkészülnek a részletekkel, de csak január elsejével lépnek életbe az új szabályok – válaszolta újságírói kérdésre Csák János. Egy másik kérdésre elmondta, hogy nincsen felső határa a költségvetés forrásokat tekintve, az a céljuk, hogy a demográfiai katasztrófát elkerüljék.

Az ATV kérdésére jelezte, ha valakinek van már gyermeke és nem szeretne több gyermeket, akkor nem tudja igénybe venni, tehát a megszületendő gyermekekre vonatkozik a csok plusz. Ez azt is jelenti, ha egy gyerek után még két gyereket szeretne, akkor 50 millió forint kedvezményes kölcsönt vehet igénybe. 

Akinek most érvényes csok szerződése van, arra még az előző rendszer szabályai vonatkoznak, ha viszont második gyermek megszületik, akkor 10 milliót minden gyermek után elengednek a tartozásból.

Csák János hangsúlyozta, hogy a kormány házasságpárti, ezért házaspártok vehetik majd igénybe a csok pluszot, egyedülállók esetében erre nem lesz lehetőség. Ugyanakkor jelezte, ha szükséges változtatnak "nem gondoljuk magunkat mindentudónak", jegyezte meg.

A kormány a biztonsági helyzetet áttekintette

Gulyás Gergely jelezte, a kormány egyetért a parlament határozatával, elismerik Izrael önvédelemhez való jogát. A magyar miniszterelnök múlt pénteken beszélt az izraeli kormányfővel, ahogy Szijjártó is beszélt kollégájával. Ugyanakkor szeretnék elérni, hogy eszkalálódjon a helyzet. Szerinte Európa érdeke, hogy a térségbeli országok megőrizzék stabilitásukat, ez különösen így van a migrációs helyzetben érintett országokkal, mint Egyiptom. 

Az a kérésünk, hogy mindenki legyen tekintettel az áldozatokra, legyen tekintettel arra, hogy Magyarországon világos határvonal van a gyülekezési jog és a terrorizmus támogatása között

- mondta a miniszter, aki szerint egészen elképesztő jelenetek zajlanak Nyugat-Európában, ahol a terroristák  mellett szerveztek szimpátiatüntetéseket. Eddig 450 magyar állampolgárt sikerült kihoz, viszont Gázában 15 állampolgár van még mindig, velük a külügy folyamatosan tartja a kapcsolatot, épségben vannak - tette hozzá a tárcavezető.

Nem támogatja Brüsszel kérését a kormány

A bizottság költségvetési módosító javaslatot tett le, ezt azonban a kormány nem támogatja. Az, hogy Brüsszel pénzt kér, nem újdonság, viszont elfogadhatatlan, hogy a migrációs paktumot át akarják erőltetni, ahogy a tisztviselők fizetésemélésére kérnek pénzt. Eközben Ukrajnának 4 évre kérnek pénzt, ami szerinte a háború elhúzódását jelenti. 

Az, hogy Ukrajna támogatását beemeljük a költségvetésbe, elfogadhatatlannak tartjuk

- mondta Gulyás.

További támogatást kap Krausz Ferenc kutatási programja, 75 milliárd forint értékben

A kormány jóváhagyta Krausz Ferenc friss magyar Nobel-díjas kutató kutatási programjának folytatását, 

75 milliárdot szánnak arra az orvos technológiai megoldásra, ami segíti a betegségek korai felismerését.

Ezen kívül elmondta, létrejött a kutatási kiválósági tanács, ennek a testületnek az elnökségét Krausz Ferenc elvállalta.

A kormány gratulál az új lengyel kormányfőnek

Tiszteletben tartjuk a választók döntését, a kormány gratulál a lengyel kormányfőnek, válaszolta újságírói kérdésre Gulyás.

Gyurcsány Ferencékkel sosem volt közös ünnep

- mondta a miniszter október 23-ról, hozzátéve, hogy ők vélhetően ma is ellenforradalomnak tekintik az 56-os forradalmat.

A bolgár tranzitdíj emelésről azt mondta, sérti Magyarország energiabiztonsághoz való jogát, ezért arra kérik Bulgáriát, hogy ezt a döntést mihamarabb vonja vissza. Uniós szövetségesek között ilyen nem fordulhat elő, ez egy büntetőadó, jegyezte meg, hozzátéve, hogy keresik a jogi megoldást.

Mikor lesz a NATO tagja Svédország?

Egyelőre semmi nem változott a miniszter szerint, a svédek viselkedése szerinte érthetetlen. 

Uniós főképviselőnek lenni sem muszáj

- reagált Josep Borrell szavaira, aki Orbán október 23-i beszéde kapcsán azt mondta, hogy nem kötelező az EU tagjának lenni. A tárcavezető szerint Magyarország hosszabb ideig lesz az EU tagja, mint a főképviselő a tisztségében. 

Hangsúlyozta, elfogadhatatlannak tartják Oroszország tettét, ugyanakkor "mindenki tudja", hogy Magyarországra érkező energiaellátás Oroszország nélkül nem biztosítható, még úgyis, hogy szerinte ez a kormány tette a legtöbbet a diverzifikáció érdekében. "A nemzetközi politika mégsem a kisdedóvó" - mondta arra, hogy nemcsak Orbán beszélt Putyinnal, hanem a francia és a német politikai vezetők.

Budapest vezetése nem jó gazdája a fővárosnak, a kínai látogatásnak lesznek még eredményei

Budapest vezetése nem jó gazdája a fővárosnak, mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter arra, hogy a BKV 50 milliárd forintos hitelt vesz fel, szerinte mindenkinek érdeke, hogy a BKV járjon, de magának köszönheti a főváros vezetése, hogy ilyen helyzetbe került. 

Kína kiemelt fontosságú Európa számára, nemcsak Magyarország számára - hangsúlyozta Gulyás, hozzátéve, hogy vannak olyan megállapodások, amelyek ezt követően lépnek életbe.

Ennek a látogatásnak lesznek kézzelfogható eredményei

- mondta sejtetően a miniszter, akit arról is megkérdeztek, hogy az EU még közbe szólhat-e. Szerinte súlyos érvágás lenne az uniónak, ha megpróbálná elvágni a gazdasági kapcsolatokat Kínával, "nem lesz politikus, aki vállalná ennek kockázatát".

Nemcsak Orbán beszélt Putyinnal a háború kezdete óta

Oroszország hosszú távú háborúra rendezkedett be és mindenkinek rossz hír a miniszter szerint, miután Orbán Viktor tárgyalt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, megismételte, hogy a magyar kormányfőn kívül más is beszélt az orosz vezetővel. Gulyás hangsúlyozta az izraeli konfliktus kapcsán, hogy a legfontosabb, hogy elkerüljék a háború kiterjedését az államok között, ettől függetlenül Izraelnek joga van arra, hogy megteremtse a biztonsági garanciákat.

"Sajátos vezetési gyakorlata van a fővárosnak"

Sajátos vezetési gyakorlat, hogy 300 milliós jutalmakat osztott ki a főváros vezetése a cégvezetőknek - mondta egy másik kérdésre Gulyás, aki az óraátállítással kapcsolatban jelezte, hogy egységes EU-s szabályokra van szükség, mert különben Magyarország egy másik időzónába kerülne. Ugyanakkor a kormány támogatná, hogy a nyári időszámításra álljunk át, amennyiben lesz közös döntés.

Novemberben tárgyalnak a kamatstopról

 A kormány novemberben tárgyal és dönt majd a kamatstop jövőjéről - mondta egy másik kérdésre a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki Románia schengeni csatlakozásával kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy ugyan vannak vitás kérdések, és messze vagyunk a jó szomszédi viszonytól, de elsősorban azt kell nézni, hogy mi a magyar érdek, ez pedig a schengeni csatlakozás a kint élő magyar közösség miatt. 

A bizottság nem foglalkozik az őshonos kisebbségek ügyével

Gulyás Gergely kérdésre elmondta, az EU érzéketlen az őshonos kisebbségek ügyeire. Mindaddig, amíg Ukrajna alapvető nemzetiségi jogokat nem ad vissza az ott élő nemzeti kisebbségeknek, addig Magyarország kormánya nem támogatja Kijev felvételét egyetlen nemzetközi szervezetbe sem - mondta egy másik kérdésre a miniszter.

Véget ért a reálbérek csökkenése

A miniszter szerint csak a béremelések segítenek azon, hogy megálljon az életszínvonal romlás, de itt jók a kilátások, szeptemberben már magasabb lehetett a bérdinamika, mint az A folyamatban lévő minimálbér-tárgyalásokról elmondta, a munkaadók és a szakszervezetek megegyezésén múlik, a kormány ahogy idáig, ezután is támogatni fogja a megállapodást.