Magyar gazdaság

Okos távhőmérési rendszer épült Szolnokon – a leolvasáshoz nem kell az ügyfélnek otthon tartózkodnia

A program keretében mintegy 7500 lakásban több mint 26 ezer fűtési költségmegosztót, míg további 4400-ban csaknem 6400 melegvíz-mérőt cseréltek le.

A szolnoki távhőtermelést és szolgáltatást ellátó MVM OTSZ Zrt. okos távhőmérési rendszert alakított ki a városban – közölte szerdán a szolgáltató. A cég ismertette, hogy a modern fűtési költségosztók és használati melegvíz-mérők megteremtik a rádiós rendszerű jeltovábbítás lehetőségét, így az időszakos fogyasztás leolvasásához nem kell az ügyfélnek otthon tartózkodnia.

Fotó: Róka László / MTI

Az adatok gyűjtése és továbbítása automatikusan történik, tárolásuk, rendszerezésük és feldolgozásuk egy okosmérési rendszerben valósul meg.

A közleményben felidézték, hogy az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. 2022 novemberében európai uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított távleolvasással kezelhető fűtési költségmegosztók és melegvíz-mérők, valamint a leolvasáshoz szükséges adatgyűjtő okosegységek beépítésére. A nyertes Techem Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. 2023 tavaszán kezdte meg az eszközök cseréjét és az okos mérési rendszer kialakítását.

A programban mintegy 7500 lakásban több mint 26 ezer fűtési költségmegosztót, további 4400-ban pedig csaknem 6400 melegvíz-mérőt cseréltek le. 

Ezzel a fejlesztéssel országos összevetésben kimagasló lett Szolnokon a korszerű fűtési költségmegosztók aránya, a távfűtött lakások több mint 90 százalékában fel vannak szerelve.

A költségosztók és termosztatikus radiátorszelepek megléte önmagában számottevően kisebb és racionálisabb hőfelhasználást eredményez az ügyfeleknél.

Az új, nagy mérési pontosságú fűtési költségosztók első leolvasására és elszámolására 2024 januárjában kerül sor. A korábbi éves elszámolás helyett a melegvíz-mérők rádiós leolvasása a jövőben kéthavi gyakorisággal történik majd.

Az MVM OTSZ Zrt. közbeszerzés keretében még az idén elindítja a projekt második ütemét, amelynek során 

Szolnokon megvalósítja a távleolvasású melegvízmérő-cserét 59 épület mintegy 4350 lakásában.

Ez újabb 5200 eszközt jelent, és teljessé válik az összes melegvíz-mérő rádiós leolvasása – közölte az MVM.

 

Szolnok melegvízmérőcserét távhőmérési rendszer szolgáltatás MVM
Kapcsolódó cikkek