Jövő hétfőtől az újonnan szerződött hitelek esetében mind a vállalati, mind pedig a lakossági hitelpiacon egy önkéntes banki kamatplafon kialakítására kérték fel az intézményeket, amely szint alatt fokozott verseny indulhat a pénzügyi szervezetek között – jelentette be Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a héten.

20210403 Budapest Duna House  irodaeladó lakás ingatlan
Különbséget kell tenni a banki árak és egy hitelközvetítő egyedi kedvezményektől hemzsegő konstrukciói között.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A miniszter álláspontja szerint a kamatplafon maximális mértékét az újonnan szerződött vállalkozói forgóeszközhitelek esetén 12 százalékos kamatszintnél, a lakossági lakáscélú hitelek esetében pedig 8,5 százalékos THM-szintnél érdemes meghatározni, amely mind a hirdetményekre, mind pedig a szerződéses szintekre vonatkozik – írta közleményében a GV Hitelközpont.

Vincze Krisztián, a hitelközpont országos hitelközvetítő hálózatának ügyvezető tulajdonosa elmondta, hogy a bankok nagy része várhatóan tartja majd magát a kormányzati elvárásokhoz, már csak azért is, mert nemrégiben a bankadó emelését is belengette a kabinet. Erre utal továbbá, hogy

a bankszövetség közölte, partner a gazdaságfejlesztésben, és az önkéntes kamatplafon bevezetésére vonatkozó javaslatra támogatólag felhívják tagbankjaik figyelmét.

Vincze Krisztián ugyanakkor jelezte, hogy különbséget kell tenni a bankok hivatalos hirdetményi árai között, és egy hitelközvetítő által elérhető, egyedi kedvezményektől hemzsegő konstrukció között.

Vannak olyan hitelszerződések, amelyek nem felelnek meg a 8,5 százalékos THM-plafonnak, de országos hálózatukban az ügyletek 80 százaléka már régen a szint alatt van – mutatott rá. Kiemelte:

hónapok óta nem találkoznak nagy számban ilyen magas kamatokkal, hiszen olyan egyedi kedvezményeket tudtak kialkudni, amelyek a 7 százalékhoz közelítenek.

A GV Hitelközpont tulajdonosa azzal folytatta: a kevésbé jó paraméterű, alacsonyabb jövedelemmel rendelkező vagy alacsonyabb hitelösszeget igénylő ügyfeleknél fordulhat elő nagyobb arányban, hogy 8,5 százaléknál magasabb a kamat, de ez is inkább a bankok hivatalos hirdetményi árai szerint.

20210403 Budapest 
Duna House  iroda
eladó lakás 
ingatlan
Vannak olyan hitelszerződések, amelyek nem felelnek meg a 8,5 százalékos THM-plafonnak.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Vincze Krisztián végezetül emlékeztetett, a Független Pénzügyi Közvetítők Országos Szövetsége – mint a hazai lakáshitelezés közel 50 százalékában aktív szerepet játszó szakmai szervezet – kidolgozta részletes javaslatait, ami fontos szerepet kaphat az elmúlt 20 év mélypontjához közel álló, a gazdasági növekedést is negatívan érintő hitelvolumenek élénkítésében. Ennek megvalósulása leginkább a hiteligénylő ügyfelek érdeke, hiszen a kényelmi szempontokon túl a futamidő egésze alatt akár milliókban mérhető árelőnyt jelent a számukra – tette hozzá. Hét pontjuk a hitelezés élénkítésére:

  • Hitelezéshez elengedhetetlen adatbázisokhoz (KHR, jövedelem), rendszerekhez történő hozzáférés biztosítása a folyamat aktív résztvevői számára
  • Közjegyzői folyamat és díjazás változtatása a hitelfelvételnél
  • Hiteligénylés digitális aláírással
  • Egységes szerkezetű hiteltermék-hirdetmények
  • és kapcsolódó támogatott teljes körű előminősítés
  • Hitelkiváltások könnyítése
  • Bankok közötti árazási versenyt csökkentő tényezők felszámolása