Magyar gazdaság

Sorra csatlakoznak a víziközműcégek az állami óriáshoz

Egyre nő az állam szerepe a víziközmű-szolgáltatásban, erről V. Németh Zsolt államtitkár mint kedvező folyamatról beszélt, elismerve, hogy az ágazat nehézségekkel küzd. Beszédét a Mezőföldvíz által kezdeményezett duális képzés bejelentése alkalmából tartotta.

A kormány reményei szerint az év végéig Magyarországon meghatározó módon az ország területének és lakosságának több mint fele számára az állami társaságok látják majd el a vezetékes ivóvíz- és szennyvízszolgáltatást – jelentette ki az Energiaügyi Minisztérium víziközmű-ágazatért felelős államtitkára Pakson. A térség víziközmű-szolgáltatója, a Mezőföldvíz Kft. és a Tolna Vármegyei SZC I. István Szakképző Iskola közös sajtótájékoztatóján V. Németh Zsolt elmondta, hogy az országban működő 37 víziközmű-vállalatnak eddig már több mint a fele csatlakozott az állami szolgáltatóhoz, a Nemzeti Vízművek Zrt.-hez.

Mezőföldvíz Kft
V. Németh Zsolt. Fotó: Kiss András Kristóf

 

A képzésre összpontosít a víziközműcég

Az államtitkár beszédében úgy vélte: izgalmas és ellentmondásos időszakot él át a víziközműszakma. Miközben az elmúlt évtizedekben soha nem látott fejlődést tud felmutatni az ágazat. Míg például az utóbbi tíz évben például megduplázta a szennyvíztisztító telepek számát, így már a magyar lakosság 83 százaléka jut a szennyvízszolgáltatáshoz, közben az utóbbi években az energiaárrobbanás nehezítette meg a vállalatok életét, és mostanra a víziközmű-ágazatot is elérte a máshol is jellemző szakemberhiány. (A víziközmű-ágazat problémáiról a Világgazdazdaság többször beszámolt.)

Kifejtette, hogy azért is számít úttörőnek és példaértékűnek a Mezőföldvíz Kft. kezdeményezése, mert a saját munkavállalók képzésével jelentősen javítható a térségben a szakemberutánpótlás. 

Az államtitkár kiemelkedőnek és előremutatónak nevezte azt a kezdeményezést, hogy a víziközmű-szolgáltató a szakképző iskolával duális képzést indított saját munkavállalói számára. Ezzel a régióban egyedülálló módon 40 százalék fölé emelkedhet a fizikai munkakörben dolgozó szakirányú végzettséggel rendelkező munkavállalók aránya a társaságnál.

 

képzés Mezőföldvíz Kft V Németh Zsolt szennyvízszolgáltatás víziközmű
Kapcsolódó cikkek