A lejárt kórházi adósságállomány rekordmértékű az egészségügyi szektor orvostechnikai beszállítói szerint, akik szerdai sajtótájékoztatójukon arról is beszéltek, hogy a szeptemberi, százmilliárd forintot is elérő kintlévőségük már a cégek fennmaradását, működését veszélyezteti.

Az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára, Rásky László kiemelte, hogy bár a kórházi adósságok rendezése évről évre probléma, azonban idén sokkal nagyobb a baj. Az Egészségügyi Technológiai és Orvostechnikai Szállítók Egyesületének igazgatója, Rádai Tamás pedig elmondta, hogy sok olyan tavaly nyári teljesítés van, amelyet a kórházak még nem fizettek ki, azonban ebben az évben rosszabb a helyzet, ez a százmilliárd forint a korábbi évek csúcsértékének duplája. 

20230228 BudapestBefejeződött az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet (OMIII) műtőinek átfogó felújítása, melynek során a műtőket a legkorszerűbb orvostechnológiai és digitális eszközökkel szerelték fel.Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Ráadásul a vállalkozások helyzetét a banki környezet is nehezíti – hívta fel a figyelmet Rádai, hangsúlyozva, hogy a emelkedése miatt nagyságrendileg 20 százalékos banki finanszírozási költségekkel kell számolni.

Tóth Zsolt, a MediKlaszter főtitkára azt emelte ki, hogy az állami intézményektől nem fogadható el a késedelmes fizetési gyakorlat, hiszen a beszállítók is időben befizették a rájuk vonatkozó összes kötelezettséget.

A szektort képviselő szervezetek 

üdvözlik a kormány nyári lépéseit, melyek célja a kórházi tartozások enyhítése, ám ezek a pluszpénzek a beszállítókig már nem jutottak el.

Az orvostechnológiai szervezetek tagjai körében végzett felmérés szerint július óta a cégek 99 százalékának növekedtek a kintlévőségei. Ezért a vállalkozások eladósodottak, nincs forrás, nincs kapacitás, nincs új fejlesztés, ez utóbbi nélkül pedig versenyhátrányba kerülnek a többi céggel szemben.

Tóth Zsolt szólt arról is, hogy az orvostechnikai szektor nem vonja kétségbe az egészségügyi ágazat fejlesztésére irányuló kormányzati intézkedéseket, de azt kérik, a kórházak gazdálkodási problémáit ne terhelje tovább a kormány a beszállítókra.

A szervezetek szerint tévhit, hogy az orvostechnikai eszközök gyártói az éves áremelkedés mértékét vagy a kintlévőségüket beárazva emelni tudják áraikat, ez a tenderek miatt nem lehetséges.

Jóbai Zsolt, az OSZ alelnöke kifejtette, hogy a tenderek az ár tekintetében rugalmatlanok, a verseny erős, ezért a szállítók a legalacsonyabb árakra törekednek. Az árfolyam-ingadozást vagy az inflációt év közben nem lehet beépíteni az árakba.

Az orvostechnikai szektorban 1500 – főként kis- és közép- – vállalkozás működik, évi 500 milliárd forintnyi értéket előállítva és 42 ezer főt foglalkoztatva.