„Ha lenne olyan nagykövet, aki bármilyen, az adott ország belpolitikáját érintő kérdésbe beleavatkozik, állást foglal, közös európai akcióban vesz részt az engedélyem nélkül, akkor természetesen azonnali hazarendelés a következmény” – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Magyar Nemzetnek adott interjúban. Szóba kerültek a szlovákiai választási eredmények, az európai uniós politikai kérdések, a kapcsolatok Oroszországgal, sz energiabiztonság, az ukrajnai háború és a jószomszédi viszony.

20211214 SzékesfehérvárSzíjjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszterFotó: Nagy Norbert NN Fejér Megyei Hírlap FMH 2021.12.15. Szíjjártó Péter külügyminiszter. Szfvár. Nagy Norbert. fejér Megyei Hírlap.
Szijjártó Péter: Magyarország energiaellátása biztonságban van.
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A szlovák választásokról ezt mondta:

A mi szempontunkból a legfontosabb az, hogy Szlovákiának újra egy stabil, kiszámítható kormánya legyen, amellyel hosszú távon, stratégiai kérdések mentén fontos ügyeket tudunk megvitatni abban a reményben, hogy még a következő találkozón is ugyanazzal a politikussal fogunk találkozni.

Azt is örömtelinek nevezte, hogy egy olyan párt nyerte meg a választást, amelynek a vezetője nyíltan képvisel a magyar kormányéhoz nagyon hasonló álláspontot a három legfontosabb témában: a béke kérdésében, valamint a migráció és a genderpropaganda elutasításában.

Amikor az került szóba, kiemelte: mikor egy patrióta, a nemzeti érdekeket előtérbe helyező, a brüsszeli liberális fősodornak ellentmondó politikus, politikai család megnyer egy választást, vagy egyáltalán esélye van arra, hogy jól szerepeljen egy választáson, akkor

Brüsszelből azonnal jön a nyomásgyakorlás, a támadás, a megbélyegzés.

Mint mondta: látni kell, hogy ma a politikai diskurzus Európában odáig süllyedt, hogy aki nem hajlandó beállni a brüsszeli fősodorba, aki nem hajlandó fegyvert szállítani, aki nem hajlandó az ukrajnai háború kapcsán az európai fősodor álláspontját vinni, azt azonnal Moszkva kémjének, Putyin barátjának, az oroszok propagandistájának titulálják.

Egészen egyszerűen ezekben a kérdésekben a józan észszerű demokratikus vitának Brüsszel nem ad terepet.

Svédország NATO-csatlakozásáról elmondta, a fő probléma az, hogy a svédek többször is inzultálták és megsértették a magyar parlamenti képviselőket.

Ahhoz, hogy Magyarország ratifikálja a svéd csatlakozást a NATO-hoz, szükség van a parlamenti képviselőkre, és ez innentől nem a kormányon múlik.

Hangsúlyozta: Magyarország energiaellátása biztonságban van, ugyanis Magyarország és Oroszország együttműködését meg tudták őrizni pragmatikusnak, a józan ész talaján állónak. 

Szijjártó Péter: az autóipari átállás Magyarországon történik

Az amerikai vállalatok alkotják hazánkban a második legnagyobb beruházói közösséget, 1700 cég 105-110 ezer főt foglalkoztat – mondta a külgazdasági miniszter a Amerikai–Magyar Üzleti Tanács fórumán.

Arról is beszélt, hogy kifejezetten megtiltotta minden egyes nagykövetnek – ez egy szabály itt, a külügyminisztériumban –, hogy részt vegyenek az adott ország belpolitikáját érintő akcióban, és nem is mondhatnak véleményt sem belpolitikai kérdésekben, mert nem ez a dolguk.

Nem ezért kapják a fizetésüket, hanem azért, hogy a két ország közötti kapcsolatokat fejlesszék

– tette hozzá Szijjártó Péter.