Kormányrendelet jelent meg a csütörtök esti Magyar Közlönyben a Magyarország munkaerőpiacának és lakosságának védelmét szolgáló veszélyhelyzeti intézkedésekről.

A kormány a Magyar Közlönyben magyarázta el, miért vonta vissza a vendégmunkások behozataláról szóló törvényt. Fotó: Bencsik Ádám / Békés Megyei Hírlap

Ez annak a csütörtök délutáni döntésnek tárja fel a hátterét, amelyben a kabinet váratlanul visszavonta a nyár elején elfogadott, vendégmunkásokról szóló törvényt. A rendeletben az áll, hogy a kormány álláspontja szerint „a magyar munkaerő és lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség” a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően. Ezért arra jutott, hogy a hatályos idegenrendészeti szabályozást teljeskörűen 

  • felül kell vizsgálni, 
  • szigorítani, 
  • majd új alapokra helyezni.

A kormány ezt felismerve úgy döntött, hogy szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. Ennek érdekében új törvényjavaslatot is fog alkotni, amely valamennyi harmadik országból érkező számára egyértelművé teszi: Magyarországon csak a magyar állam által meghatározott célból, jogcímen és feltételek teljesülése esetén, az állam döntésével lehet átmenetileg tartózkodni és munkát vállalni.

Amíg a szabályozás nem készül el, a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló törvény alkalmazására nem kerül sor. Ez a rendelkezés egészen pontosan úgy szól, hogy a vendégmunkások magyarországi foglalkoztatásáról szóló 2023. évi L. törvény az Ukrajna területén fennálló fegyveres konfliktusra, valamint ennek magyarországi következményeinek az elhárítására tekintettel kihirdetett ideje alatt nem alkalmazható.

Ez a döntés 2023. november 1-jén lép hatályba.

Rendkívüli: visszavonja a vendégmunkástörvényt a kormány – teljesen új szabályozás jön

Visszavonja az eredetileg november elsejével életbe lépő vendégmunkástörvényt a kormány, helyette új jogszabályt alkot, erről tájékoztatta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium lapunkat.