Az idei második negyedév végén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 466 ezer adókedvezményes nyugdíjbiztosítást kezeltek a hazai biztosítók, 7,1 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) becslése szerint a szerződésállomány az év végére elérheti a 480 ezres szintet.

Happy,Senior,Couple,In,Autumn,Park
Fotó: Shutterstock

A nyugdíjbiztosításoknak idén immár tizedik éve elérhető egyik fontos vonzereje a tárgyévi befizetések után járó 

20 százalékos, akár 130 ezer forintot is elérő adójóváírás.

A maximális visszatérítés lehetőségét azonban a szerződők többsége csupán részlegesen használja ki: tavaly év végén 447 ezer nyugdíjbiztosítási szerződésre megközelítőleg 127 milliárd forint díjbefizetés jutott. Ez szerződésenként mintegy 283 ezer forint, amely átlagosan 57 ezer forintos adó-visszatérítéshez juttatta a biztosítottakat. Noha ez az összeg minden korábbi év adatát felülmúlta, még mindig kevesebb mint a fele a maximálisan elérhető kedvezménynek. 

Az év végéig élni lehet az adójóváírás lehetőségével

„Az év vége felé ugyanakkor sokan élnek azzal a lehetőséggel is, hogy a szerződésben vállalt folyamatos befizetéseken felül eseti befizetéssel is élnek, amivel növelni tudják az adott évre járó adójóváírás összegét” – mutat rá Molnár Marcell, a FBAMSZ személybiztosítási szekciójának vezetője.

Magyarországon a nyugdíjbiztosítások népszerűsége töretlenül emelkedik: 2018-ban még csupán 285 ezer kedvezményes szerződést kezeltek a biztosítók, az idei év végére várható 480 ezres állomány tehát öt év alatt csaknem 70 százalékkal növekszik. Tíz év alatt jutott el a piac a fejlődésének arra a szintjére, hogy a 4,8-4,9 milliós aktív korú népességnek immár 10 százaléka rendelkezik nyugdíjbiztosítással.

A népszerűség folyamatos növekedésének oka, hogy a lakosság egyre szélesebb rétegében tudatosul, mire lehet majd elegendő a nyugdíja. 

Jelenleg egy átlagos, alkalmazotti bérből és fizetésből élő kezdő nyugdíja általában nem éri el az utolsó fizetésnek a 60 százalékát.

Az átlag feletti fizetéssel rendelkezők ennél is kevesebbre számíthatnak, mivel 2013-ig létezett a nyugdíjplafon, amelynek alapján a bruttó átlagbér háromszorosa feletti részt a nyugdíjszámításnál nem vették figyelembe. Vállalkozóknál általános az a gyakorlat, hogy minimálbérre jelentették be magukat, náluk a helyettesítési ráta 20-30 százalék körül mozog csupán.

Így kapható meg az adójóváírás

Aki az idei évben is pályázik adójóváírásra nyugdíjpénztári befizetései után, annak két dologra is figyelnie kell. Egyrészt nem csupán a nyugdíjbiztosítási szerződést kell idén megkötni, hanem az idei évre vonatkozó díjnak is be kell érkeznie az év végéig a biztosítónál vezetett számlára. Másrészt a jóváírás az időben történő befizetés esetén sem jár automatikusan:

a májusig kitöltendő szja-bevallásban külön be kell jelölni az idei befizetés utáni adójóváírási igényt.

Jelenleg Magyarországon 60-70 különféle nyugdíjbiztosítási konstrukció érhető el. A megkötött szerződések mintegy háromnegyede kapcsolódik különféle befektetési portfóliókhoz. Az egyes konstrukciók feltételei között számos jelentős eltérés is van, többek között a termékek teljes költségmutatójában, a szerződésekhez kapcsolódó haláleseti térítések mértékében és a hozamon felüli bónuszfizetések mértékében. A termékek közti eligazodásban a fenti jelentős eltérések ismerete miatt alapvető szerep juthat az optimális döntést segítő, biztosítóktól független alkuszoknak.