A jegybank stratégiájában kiemelt szerepet kapott az egészséges, versengő pénzügyi szektor megteremtése, melyben prudens és fogyasztó-központú termékeket kínálnak az ügyfeleknek a pénzintézetek, a bankok és a biztosítók - közölte Molnár Szebasztián, a jegybank osztályvezetője. Ezzel egyenrangúan fontos a biztosítási szektor kiberbiztonsági ellenálló képességének javítása. 

20230624 Jánoshida Viharkárok JánoshidánDrámai a helyzet Jánoshidán a pusztító vihar után. Gyökerestől kitépett fák, leszakított ágak, megbontott tetők és beázott falak jelzik, hogy ítéletidő tombolt a településen. Fotó: Pesti József PJ Új Néplap 20230624  Jánoshida  Viharkárok Jánoshidán  Fotó:Pesti József ÚN
Negatív hatásként 2022-ben az aszálykárok, idén a viharkárok rontották biztosítók teljesítményét. Fotó: Pesti József / Új Néplap

Erdős Mihály, a a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) elnöke szerint nem lehetnek elégedettek a biztosítók, ha csak az ütemével emelkedik a díjbevételük, de sajnos, még ezt sem sikerült elérni az utóbbi időben.

Lassan azért mégis nő a biztosítási állomány

Erdős Mihály jelezte: mintha ugyanazt a mozit néznénk, de más filmet látunk, rámutatva a biztosítási szektor állapotával kapcsolatos, eltérő álláspontokra.

Hangsúlyozta: az elmúlt 2 év inflációja 8 évnyi reálnövekedést tört le, a szektor díjbevétele reálértéken már tavaly sem nőtt, és az idén sem emelkedik. Jelezte: a piac penetrációjának méréséhez a díjbevétel/GDP aránynál jobb mérőszám a szerződésállományok alakulása. Az idei első fél évben 0,5 százalékkal nőtt a biztosítási piac szerződésállományának a darabszáma, a casco azonban negatív kivételt képez. A záró állománydíjak alakulása mint alapfolyamat töretlen: az első félévben 7 százalékkal nőtt az állománydíj a tavalyi egész éves 9 százalékot követően. 

A díjbevételek idei alakulásában a tavalyinál jelentősebb szerepe van a díjhatásnak az infláció miatt. Az elnök utalt arra, hogy az egyszeri díjas életbiztosítások díjbevétele jelentősen visszaesett idén, a rendszeres díjas életbiztosítások bevételei azonban örvendetesen emelkednek. Ez jellemzi a nyugdíjbiztosítások állományát is, amelyet tekintve már mintegy 470 ezer megkötött szerződést értek el a biztosítók. Negatív hatásként 2022-ben az aszálykárok, idén a viharkárok rontották biztosítók teljesítményét.

Mi hat a biztosítók nyereségére?

Tavaly 36 milliárd forint, az idei első félévben 17 milliárd forint nyereséget értek el a biztosítók, de csak jövő év január 1-jén lehet majd először megmondani, miként sikerült a második félév a jelentős károk miatt.

Mindenesetre van rá esély, hogy a tavalyihoz hasonló nyereséget érjen el a biztosítási szektor. A pénzügyi eredmény szerepe a biztosítók profitabilitásában megduplázódott, ami se nem jó, és se nem rossz jelenség, erre azonban nem lehet alapozni például egy nem-életbiztosítási üzletág működését – emelte ki a MABISZ elnöke.

A MABISZ idén számos stratégiai ajánlást megfogalmazott a biztosítási fedezet erősítésére a magyar piacon, például a kgfb, az egészségbiztosítások, a mezőgazdaság és az értékesítési csatornák támogatása területén – mondta Erdős Mihály.