Idén is elkészítette a World Justice Project (WJP) jogállamisági jelentését, amelyben Magyarország a 142 ország közül a 73. helyen végzett 2023-ban, Nepál és Tunézia előtt. Ez a pozíció megegyezik a tavalyival.

Scale of justice on old map
Scale of justice on ancient world map beside old books
Fotó: Shutterstock

A jelentés megbízhatóságát ugyanakkor erősen árnyalja, hogy nemcsak a teljes EU-mezőny előzött meg minket, hanem például Trinidad és Tobago, Moldova, Ghána, Ruanda vagy Malawi.

A teljes igazsághoz hozzátartozik, hogy a projekt támogatói között olyan jól ismert szervezetek is feltűnnek, mint a Soros Györgyhöz köthető Open Society Foundation.

Ha a listát tovább nézzük, akkor közvetlenül mögöttünk áll Panama (74.), Bosznia-Hercegovina (75.). Ukrajna a korábbi 76. helyről tovább csúszott lefelé a jelentés szerint, és már csak a 89. Az európai országok közül azonban Szerbia van leghátul, a 93. helyével éppen megelőzte Kolumbia. Idén is Dánia végzett az élen, a legutolsó helyen pedig Venezuela.

Az értékelést több szempont alapján állították össze, mint a kormányzati hatáskörök korlátai, a korrupció hiánya, a kormányzás nyitottsága, vagy a rend és biztonság alapján. 

Hazánk a legjobban a rend és biztonság kategóriában szerepelt, a legrosszabbul pedig a kormányzati hatáskörök korlátai, azaz a fékek és ellensúlyok terén. Ebben a kategóriában Magyarország 123. helyre került közvetlenül Afganisztán mögé.