Általános globális tendencia a gazdaságok potenciális növekedési ütemének mérséklődése. Az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet) 2023-as jelentése szerint az alacsonyabb munkatermelékenység az egyik fő oka a potenciális növekedés lassulásának, míg a termelékenység gyenge növekedése a 2000-es évek közepe, és különösen a globális pénzügyi válság (2007–2008) óta a lassú tőkefelhalmozásra vezethető vissza – olvasható a Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány legfrissebb elemzésében. 

France, Hauts de Seine, Boulogne Billancourt, quai Le Gallo, Office building of the OECD (Organization for Economic Cooperation and Development) from the national domain of Saint Cloud (Photo by BLANCHOT Philippe / hemis.fr / hemis.fr / Hemis via AFP)
A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) közponi irodaépülete. Az intézmény szerint globális tendencia a gazdaságok potenciális növekedési ütemének mérséklődése.
Az Fotó: AFP

A vállalatok nem fordítanak elegendő erőforrást technológiáik, termelési módszereik és általánosabban az üzleti gyakorlataik korszerűsítésére, beruházásokra, ami alacsonyabb termelékenységnövekedést eredményez. Az OECD szerint a verseny és annak elősegítése az egyik kulcsfontosságú terület, ahol a közpolitikák döntő szerepet játszhatnak abban, hogy a cégek folyamatosan fejlődni akarjanak.

Mi a potenciális és miért fontos?

A hosszú távon fenntartható, úgynevezett potenciális azt mutatja meg, hogy mekkora az a maximális termelési szint, amelyet egy gazdaság elérhet – az gyorsulása nélkül – a meglévő munkaerővel (foglalkoztatottság), tőkével (gyártási/gépi kapacitás) és technológiával. Ez egy elméleti, adott gazdaságon belüli kapacitásokkal elérhető maximális hatékonyságú termelési szint, amely mellett az infláció sem gyorsul.

Ez a maximális szintű, hatékony termelés általában egy gazdaságban nem (vagy csak rövid időre) valósul meg, így eltér egymástól a tényleges kibocsátás és a potenciális, miközben az aktuális GDP a potenciális közelében ingadozik. 

A kettő – tényleges és potenciális GDP – közti különbséget hívja a közgazdaságtan kibocsátási résnek: amennyiben az aktuális GDP meghaladja a potenciális szintet, vagyis pozitív a kibocsátási rés, az inflációs nyomást helyez a gazdaságra. Ellenkező esetben, vagyis amikor elmarad a tényleges kibocsátás a potenciálistól, a kibocsátási rés negatív, a gazdaság nem pörög a megfelelő fordulatszámon, így az infláció is mérséklődik.

Az éppen aktuális gazdasági növekedés nagyságát a statisztikai hivatalok által közölt adatokból tudhatjuk meg, de a potenciális növekedés nem mérhető, csak becsülhető, közelítő érték határozható meg. Többféle módszertan létezik a potenciális GDP növekedésének mérésére, modellezésére, ugyanakkor minden becslés magában hordozza a bizonytalanságot. 

Hol mozog jelenleg a potenciális GDP az egyes gazdaságokban?

A potenciális GDP-növekedési ütem a szeptemberi előrejelzés szerint 1,8 százalékon áll az USA-ban. Az Európai Bizottság 2023 tavaszi jelentése szerint a 2000-es évekre jellemző 2 százalék körüli potenciális gazdasági növekedés az EU-ban – kilengések mellett – 2022-re 1,5 százalékra lassult, és a bizottsági előrejelzés szerint hasonló vagy alacsonyabb szinteken lesz 2023–2027 között.

Esztergom, 2022. október 20. A hegesztő üzem robotjai az esztergomi Suzuki-gyárban 2022. október 19-én.MTI/Szigetváry Zsolt
Közismert, hogy Magyarország gazdasági növekedéséhez jelentős mértékben hozzájárulnak az autógyárak.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Magyarország konvergenciaprogramjában (2023–2027) olvashatunk a hazai potenciális GDP-ről, illetve annak jövőjéről. 

A magyar potenciális GDP éves növekedési üteme 2022-ben 3,6 százalékos lehetett, míg 2023–2027 között 3,3-4,0 százalék között alakulhat, vagyis jóval az EU és az USA potenciális GDP-növekedése feletti. 

A legutóbbi, szeptemberi Inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) azt írta: becslésük szerint a gazdaság ciklikus pozíciója 2022 vége óta negatív előjelű és így dezinflációs hatású. „Ez azt jelenti, hogy az aktuális kibocsátás a potenciális szint alatt járhat, így a kettő közti eltérés, a kibocsátási rés negatív. Mindez pedig elősegíti az infláció lassulását” – utalt rá írásában Erdélyi Dóra makroökonómiai elemző. 

Az MNB stábja kifejtette: „a tavalyi év első felében a gazdaság ciklikus pozíciója pozitív volt, az élénk kereslet és az ellátási láncokban meglévő súrlódások hatására.” Azaz a tényleges GDP a potenciális felett mozgott, ami gyorsította az inflációt. Ezt követően a lassuló gazdasági teljesítménnyel párhuzamosan azonban a gazdaság ciklikus pozíciója elkezdett romlani és negatívvá vált. Mind a kereslet lassulása, mind a kínálati korlátok várt oldódása a reálgazdaság felől dezinflációs hatásokat eredményezett (a korrigáló gazdasági teljesítmény a potenciális GDP alá érkezett, amely visszafogja az inflációt).

OECD: mérséklődik a gazdaságok potenciális növekedési üteme 

A jelenlegi „pillanatfelvétel” mellett az OECD-tagországok esetében a potenciális GDP múltbeli alakulásáról is képet kaphatunk. Általános globális tendencia, miszerint mérséklődik a gazdaságok potenciális növekedési üteme (egy főre jutó értéket vizsgálva): mind az OECD-országok átlagában, mind azon belül a fejlett és fejlődő országok körében.Az OECD egészében a 2000-es évek eleji 2,2-2,3 százalék körüli szintről 2022-re 1,3 százalék környékére süllyedt a mutató, amely tovább lassulhat. A G20-ba tömörülő fejlett országok esetében 2,2.ról 1,2 százalék környékére mérséklődhet ugyanebben az időszakban. A fejlődő tagországokban 2006-2008 között érte a csúcsát a potenciális növekedési ütem 6 százalék közeli szinten, mely 2022-re 3,4 százalékig lassult.

 

Mi okozza a potenciális növekedés lassulását?

Az OECD 2023-as jelentése szerint az alacsonyabb munkatermelékenység az egyik fő oka a potenciális növekedés lassulásának. „A termelékenység növekedése azonban már a koronavírus-járvány előtti időszakban elkezdett lassulni, tehát nem a járvány hozta magával. Ugyanebben az időszakban a globalizáció támogatottsága is csökkent, ami magában hordozza a széttöredezettebb gazdasági rend kockázatát, ez pedig súlyosan befolyásolhatja a jövőbeli termelékenységi teljesítményt” – fogalmaz Erdélyi Dóra. Majd megjegyzi: „az utóbbi évtizedekben jelentősen lelassult a munkatermelékenység növekedése is mind az Egyesült Államokban, mind a vizsgált nagy európai gazdaságokban.”

Bük, 2023. október 5.A Nestlé Hungária Kft. új üzemének csomagoló részlege a vállalat kapacitásbővítő beruházásának az átadása napján Bükön 2023. október 5-én. A svájci tulajdonú cég mintegy 90 milliárd forintért bővítette hobbiállateledel-gyártó telephelyének kapacitásait, és így 280 új munkahelyet teremtett.MTI/Katona Tibor
A Nestlé Hungária Kft. új üzemének csomagolórészlege a vállalat kapacitásbővítő beruházásának átadása napján Bükön 2023. október 5-én. 
Fotó:  Roszatom

Az OECD szerint a fizikai, immateriális és humán tőkébe való beruházások fellendítéséhez a vállalatoknak nemcsak a kapacitásokkal, hanem a megfelelő ösztönzőkkel is rendelkezniük kell. Ez utóbbi a gazdaságirányítók körébe tartozik. A verseny és annak elősegítése az egyik kulcsfontosságú terület, ahol a közpolitikák döntő szerepet játszhatnak, hogy a cégek folyamatosan fejlődni akarjanak. Ugyanakkor a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet hangsúlyozza, hogy számos bizonyíték utal a verseny gyengülésére több nagy OECD-gazdaságban: különösen az iparági koncentráció és a felárak nőttek, a cégek piacra belépése és kilépése csökkent, valamint a legjobb vállalatok és az iparági többi cég közötti szakadék nőtt.