Közélet

Rossz hírt kaptak a koronavírus ellen Szputnyikkal oltott magyarok

Magyarországon is sokan kapták meg az orosz gyártmányú vakcinát.

A Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg egy nyilatkozatban elismerte, hogy az eredeti Szputnyik V vakcina hatástalan a koronavírus-variánsokkal szemben a tavalyi év közepe óta. Azonban az orosz kutatók dolgoznak az oltás klinikai vizsgálatán és az új variáns kidolgozásán – írja a Gazeta.ru alapján a Pénzcentrum.

Fotó: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP

Az Oroszországban gyártott eredeti Szputnyik V Covid–19-vakcinát 2020 augusztusában regisztrálták. A koronavírus-járvány első két évében hatékonynak bizonyult a járvány ellen, ugyanakkor mostanra már jóval rosszabb eredményeket mutat, és hatékonysága is csökkent.

A közelmúltban azonosított újabb vírusvariánsok, például az Omikron, különösen az Omikron 4, 5 és az Kraken néven elhíresült XBB.1.5 verzió 2023 januárjában történő megjelenése az eredeti oltóanyagot szinte teljesen hatástalanná tette. Ezt elismerte a vakcinát kifejlesztő orosz Gamaleja Epidemiológiai és Mikrobiológiai Kutatóközpont igazgatója, Alexander Gintsburg is.

Bár a Szputnyik vakcinákat az központilag nem vette fel az engedélyezett oltóanyagok közé, a világ számos országában használták. Magyarországon is sok ember kapta ezt az oltóanyagot. Nekik rossz hír lehet, hogy a vakcina vesztett hatékonyságából. Azonban korábban több oltás fejlesztője nyilatkozott hasonlóról, volt, aki készített új változatot is az oltóanyagából.

 

Covid-19 koronavírus Oroszország pandémia Szputnyik
Kapcsolódó cikkek