A karácsony közeledtével egyre inkább elterjed a gyakorlat, hogy a kereskedők nemcsak november végén, de az egész hónapban Black Friday-akciókkal csábítják a vásárlókat. Azonban az akciók csak akkor hoznak könnyebbséget a fogyasztóknak, ha tisztességes keretek között zajlanak, és a vásárlók megfontoltan választanak a kínálatból – olvasható a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) keddi közleményében, amely bejelenti a versenyhivatal vásárlási tudatosságot erősítő kampányát.

Azt a is elismeri, hogy a Black Friday-akciók sokaknak jelentenek megtakarítást, ám arra is felhívja a figyelmet, hogy érdemes résen lenni, mielőtt valaki élne a kedvezményes lehetőségekkel. A hatóság ezért tájékoztató kampánnyal, a közösségi oldalain elérhető minivideókkal segíti a fogyasztókat.

20221125 Debrecen

Black Friday riport a Fórum Bevásárlóközpontban.

Fotó: Czinege Melinda CZM
Hajdú-Bihari Napló
20221125 DebrecenBlack Friday riport a Fórum Bevásárlóközpontban.Fotó: Czinege Melinda CZMHajdú-Bihari Napló
Fotó: Czinege Melinda

A GVH négy jó tanácsot fogalmazott meg a vásárlók felé:

  • vegyék figyelembe, mekkora a megtakarítás mértéke az eredeti árhoz képest;
  • ellenőrizzék a kívánt termék, szolgáltatás árát más áruházakban, weboldalokon is;
  • ismerjék meg a kedvezmény biztosításának pontos feltételeit, tanulmányozzák a kereskedők általános szerződési feltételeit is;
  • ellenőrizzék, hogy a leárazott termék ára valóban kedvezményes-e, beleszámítva az esetleges járulékos költségeket is, mint például a szállítási, csomagolási vagy adminisztrációs díj.

A versenyhivatal a karácsony előtti időszakban azonban nemcsak a vásárlóknak, de a kereskedőknek is segít a szabályok betartásában, többek között oktatóvideóval a Black Friday-akciókkal kapcsolatos jogszabályi előírások megértéséhez és pontos betartásához.

A GVH mindemellett idén is folyamatosan figyeli a piaci jelzéseket, hogy közbeavatkozhasson a versenyt torzító jogsértések esetén. 

A korábbi években a hatóság több népszerű webáruház akciója miatt is szabott ki bírságokat, összességében milliárdos nagyságrendben.

A versenyhivatal tájékoztatása arra is emlékeztet, hogy a kereskedői gyakorlatok kapcsán bárki tájékoztathatja a hatóságot, ha a piaci versenyt érdemben érintő jogsértéseket tapasztal. A fogyasztók a GVH honlapján találhatnak részletes információt arról, hogy mikor és milyen esetekben érdemes a versenyhatósághoz fordulniuk, és milyen típusú vásárlói panaszokban tud más szerv a segítségükre lenni.