Egyre több videót töltenek fel az internetre a hazánkban dolgozó Fülöp-szigeteki vendégmunkások. A népszerű közösségi oldalak közül elsősorban a TikTokon bukkantuk olyan felvételekre, amelyek a hétköznapi és hétvégi szabadidőtöltésüket mutatja be. Közös bennük, hogy legtöbben gyári munkások, fiatalok, 20 és 30 év közöttiek, és a felvételek tanulsága szerint remekül érzik magukat hazánkban.

Öt év gyári munkásként Fülöp-szigeteken, három év Japánban és most ismét gyári munkásként, Magyarországon

írta ki egy szemmel láthatóan fiatal, húszas évein végén járó hölgy, aki a videói alapján előszeretettel látogatja Budapest fő nevezetességeit szabadidejében. A felvételek tanúsága szerint tavaly tavasz óta él hazánkban, családját maga után hagyva jött Magyarországra, hogy a Knorr-Bremsénél dolgozzon. 

Worker,Are,Working,In,Factory,,Engineer,Worker,Skills,Quality,,Maintenance,
Fotó: Shutterstock

Többen azt is megosztották, hogy mennyit keresnek. Itt igen nagy szórás látható, egy munkás például azt írja, hogy a Flextronicsnál (vélhetően a zalaegerszegi gyárban) 220 ezer forint volt a havi nettó keresete (a videót még tavaly novemberben töltötte fel), egy másik munkás szerint a Samsungnál viszont ettől nagyobb, 300 és 350 ezer közötti fizetések vannak. 

Többen arról posztolnak, hogy a havi fizetésük 40 ezer pezo, ami 6,29 forintos árfolyam mellett 251 ezer forintnak felel meg. 

A leosztás úgy néz ki, hogy ebből 

  • 60 ezret szánnak a családjukra, 
  • 60 ezret költenek a megélhetésre,
  • az összeg másik felét, tehát mintegy 125 ezer forintot pedig félre teszik.

A teljes képhez persze hozzátartozik, hogy a vendégmunkások itteni tartózkodásának költségeit a cégek állják, tehát szállásra, étkezésre, utazásra nem kell költeniük, miután a munkába járás költségeit is megtérítik nekik. Mindezt a felvételek is alátámasztják, amelyekben kiemelik az ingyenes wifit, a közvetítői díjat, illetve a Schengeni vízumot, ami további lehetőséget biztosít számukra.

A videókból az is kiderül, hogy többen először láthattak havat életükben. A 100 milliós Fülöp-szigetek trópusi éghajlatú ország, ahol télen sem megy a hőmérséklet 10 fok alá.