Díjkedvezményes, kifejezetten zöld célokra igényelt piaci zöld hitelek, fogyasztóbarát lakáshitelek, személyi kölcsönök, zöld kamatkedvezmények – láthatóan számos zöld érhető el a piacon manapság is, de az igénylők mégsem kapkodnak ezen konstrukciók iránt. Keresnék, ha nem néznének szembe a még mindig magas ingatlanárakkal, a plafonnal is 8 százalék körül mozgó kamatokkal, valamint a hosszú idő óta most először egy számjegyű inflációval. Hiába fontosak azonban az energiahatékonysági szempontok, a magyarok sok esetben egyszerűen nem engedhetik meg maguknak, hogy a korszerűbb, de drágább házakat, lakásokat válasszák.

Handyman,Adjusting,White,Pvc,Plastic,Window,Indoors.,Worker,Using,Screwdriver
Az NHP Zöld hitele nagy segítséget jelentett, rengetegen vették igénybe.
Fotó: Shutterstock

Az első és igazi nagy dobás a lakossági zöld lakáshitelek piacán a 2021 októberében elindított NHP (Növekedési Hitelprogram) keretében igényelhető zöld hitel volt. A konstrukció eredetileg 200 milliárd forint keretösszeggel indult, de olyan népszerűnek bizonyult, hogy az induló összeget később még 100 milliárd forinttal kellett megtoldani. E terméket azóta már ki is vezették a piacról.

Az EU előírásaival összhangban születtek a feltételek

A hitelből vásárolt vagy épített ingatlanokra vonatkozó paramétereket már az NHP-nál is az uniós célokkal összhangban határozták meg, amelyeket a későbbi zöld hitel-konstrukciók esetében is megtartottak. 

Így a lakásnak vagy lakóháznak a közel nulla energiaigényre vonatkozó követelményeknek megfelelő energetikai osztályba kell esnie, míg primer energiaigénye nem haladhatja meg az évi 80 kWh/m2 értéket.

A primer energiaigény azt a fajlagos (egy négyzetméterre vetített) energiaszükségletet jelenti, amelyet az épületnek külső forrásból kell beszereznie. A 80 kWh/m2/éves érték eléréséhez már elengedhetetlen, hogy az ingatlan legalább negyedrészben megújuló energiát használjon.

„Az energiatakarékosság nem csak a Földnek jó, de az áram- és fűtésszámlánkon is meglátszik. Az energiahatékony otthonokban sokkal kisebb rezsiszámlákkal számolhatunk, és ráadásul az energiaárak változása sem érint minket annyira érzékenyen. Nem csoda, hogy a legtöbben szívesen költöznének energiatakarékos lakásba” – hívta fel a figyelmet kérdésünkre Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője.

Milyen zöld hiteleket kínálnak jelenleg a bankok?

Az NHP zöld hitel kifutása tehát nagy űrt hagyott maga után, épp akkor, amikor az energiaárak jelentősen megemelkedtek. A bankok a zöld hitel 2,5 százalékos kamatával nem tudtak versenyezni, de igyekeztek kedvezményekkel pótolni a hiányt.

Egy évvel a zöld hitel megszűnése után, 2023 áprilisától a zöld hitelcélok bekerültek a minősített fogyasztóbarát lakáshitelek feltételei közé. A fogyasztóbarát lakáshitelek új ingatlan építésére vagy vásárlására, de használt ingatlanok felújítására is használhatók.

Az építésre a korábbi 80 kWh/m2/éves követelmény ma is érvényes, itt minden maradt tehát a régiben. A felújítás révén az ingatlannak el kell érnie a közel nulla energiaigényre vonatkozó feltételeket, vagy legalább 30 százalékos primer energiaigény csökkenést. Korszerűsítésre igényelt fogyasztóbarát lakáshitel keretében egyet kell elvégeztetni az erre a célra meghatározott listán szereplő munkálatok közül – utal rá a pénzügyi szakértő. 

Saleswoman,Offering,A,Pen,To,A,Couple,Of,Angry,Customers
Saleswoman offering a pen to a couple of angry customers that rejects to sing a contract at office
hitel- elutasítás, bank, ügyintézés,
Vannak zöld lakáshitelek, amelyek kifejezetten zöld hitelcélokra igényelhetők.
Fotó: Shutterstock

A zöld fogyasztóbarát lakáshitelek mellé a bank folyósítási díjat nem számíthat fel, miközben egy darab energetikai tanúsítvány díját elengedi, és ezen felül zöld kamatkedvezményt is nyújthat. A zöld hitelcélok teljesülését a pénzintézet 12 hónapon belül ellenőrzi.

A piaci konstrukciók a bankok díjkedvezményekkel is adhatják 

A piaci zöld hitelek szintén igazodnak az említett követelményekhez, sőt, több bank már a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előtt reagált a piaci igényekre, és a fogyasztóbarát zöld konstrukció megjelenése előtt elkezdte kínálni a saját zöld hitelét. „Vannak zöld lakáshitelek, amelyek kifejezetten zöld hitelcélokra igényelhetők, ilyen például a K&H Bank zöld lakáshitele, amelyhez számos díjkedvezmény tartozik, vagy az OTP-é, amelyet építésre, új lakás vásárlására vagy korszerűsítésre lehet igényelni. A Raiffeisen Zöld Jelzáloghitele közben energetikai korszerűsítésre és felújításra kérhető” – részletezte Gergely Péter, de utána megjegyezte azt is: „A zöld hitelcélokat preferálják a bankok normál lakáshitelek mellé adható zöld kamatkedvezmények formájában is. Ilyen például az MBH Bank ECO kedvezménye. 

A zöld kamatkedvezmények általában 0,25–4,0 százalék között mozognak, van ahol a kérelmező jövedelme is befolyásolja, hogy pontosan mennyivel lesz olcsóbb a hitelünk.

A zöld hitelcélok nem álltak meg a lakáshiteleknél, a személyi kölcsönöknél is találunk hasonlókat: felújításra, korszerűsítésre, napelem telepítésére elérhetők zöld személyi kölcsönkonstrukciók vagy kedvezőbb kamatok. Ilyet találunk a MagNet Bank és az UniCredit Bank kínálatában is.

Ev,Car,Or,Electric,Vehicle,At,Charging,Station,With,The
A zöld személyi kölcsönök házi elektromosautó-töltőállomás létrehozására is felhasználhatók 
Fotó: Shutterstock

A zöld személyi kölcsönök jól használhatók felújításra, és előnyük, hogy gyorsan, egyszerűen és fedezet nélkül juthatunk kisebb összeghez. Ezek a konstrukciók annyiban tudnak többet vagy mást a zöld lakáshiteleknél, hogy más zöld célokra is használhatók: például elektromos autót, motorkerékpárt vagy rollert vásárolhatunk belőlük, vagy elektromos házi autótöltő állomás építését finanszírozhatjuk.

A sem segít

Ezen a tendencián valószínűleg a jövő évtől elérhető Plusz sem tud majd változtatni. Annál is inkább, mert a gyermeket tervező házaspárok számára elérhető kamattámogatott hitel felhasználási lehetőségei között a zöld hitelcélok nem jelennek meg. Sőt, még a korábbi csok támogatással szemben is kedvezőtlenebb lesz a helyzet. Az eddig elérhető csok összegek ugyanis új lakás építésére és új lakás vásárlására magasabbak voltak. A csok így direkt módon próbálta emelni az új lakások iránti keresletet. „A régi csoknál ugyanis az is szempont volt, hogy az építőipar is hasznát lássa a támogatásnak” – érvel Gergely Péter. – „Az új csok Plusznál ez a cél már nem jelenik meg, az elérhető hitelösszegek új és használt lakások esetén is megegyeznek. Ez pedig óhatatlanul az olcsóbb, kevésbé korszerű ingatlanok felé tereli a vásárlókat.