Az újonnan épülő ingatlanoknál már alapvető elvárás, hogy energiahatékonyak, takarékosak, környezetbarátak és távvezérelhetők legyenek, nem kell azonban lemondaniuk erről azoknak sem, akik régebbi ingatlanokban élnek, hiszen egy gyorsan megtérülő beruházással ők is okossá varázsolhatják otthonaikat. 

Woman,Controlling,Smart,Home,Devices,Using,A,Digital,Tablet,With
Az okosotthonoknak három területen kell igazán kiszolgálniuk a családokat: az energiahatékonyság, a biztonság és a kényelem terén.
Fotó: Shutterstock

Egy okosotthonrendszer kiépítési költsége minden esetben teljesen egyedi, hiszen az egyéni elvárásoktól és a helyszíni adottságoktól függően a százezres tételtől akár a többmilliós nagyságrendig terjedhet az összeg. 

Miként a napelemes rendszerek telepítésénél, úgy az okosotthonok esetében is már a tervezés pillanatától fontos jó szakemberekre bízni magunkat, akik a saját igényeinkre szabva, megfelelő minőségű műszaki berendezéseket felszerelve építik ki, vagy alakítják okossá az otthonunkat. 

„Egy jól optimalizált rendszerrel ugyanis legalább 15-20 százalékos, de akár ennél jóval több energiamegtakarítást is elérhetünk egy hasonló, de ilyen adottságokkal nem rendelkező másik ingatlanhoz képest” – vélekedik a napelemrendszerek és okosotthonok tervezésével, kivitelezésével foglalkozó A1 Solar ügyvezetője. Kovács István, szerint az okosotthonoknak három területen kell igazán kiszolgálniuk a családokat: az energiahatékonyság, a biztonság és a kényelem terén.

Az energiahatékonyságot segíti egy melegvíz-tároló

A modern technológia lehetővé teszi, hogy külső és belső szenzorok érzékeljék a kinti, benti hőmérsékletet, az időjárás-változást, a szélerősséget, a páratartalmat, s tudják, hogy a lakás mely részeit használjuk vagy tervezzük használni, ezért optimálisan beállítják, mikor mennyi energiafelhasználásra van szükség az adott időszakban, s ha kell, emelik vagy csökkentik a hőmérsékletet. 

Nemcsak a napelemek által előállított áram hatékony felhasználására figyel egy okosotthon – vagyis elsősorban akkor működteti a mosógépet, mosogatót vagy épp tölti fel a villanyautó akkumulátorát, amikor odakint süt a nap, és a rendszer épp termel –, de a fűtést-hűtést is hatékonyan vezérli a távollétünkben. 

Ezt a fajta energiahatékonyságot még tovább lehet növelni, hogy aránylag kis beruházással, egy megfelelően méretezett melegvíz-tárolóval egészítjük ki a rendszert, és a napelem által megtermelt energiát a fűtés rásegítésére vagy egyéb célra meleg vízként használjuk el, tovább csökkentve ezzel a költségeinket.

Világítás és melegítés a Nap járásával összhangban

Az épület tájolására optimalizált okosotthon kialakított rendszere követi az időjárás változását, és az energiahatékonyság jegyében összehangolja az árnyékolást: ha kell, beengedi a napfényt a redőnyök, zsaluziák mozgatásával, és ezzel emeli a lakásbelső hőmérsékletét, vagy kint tartja a meleget, ha hűteni kell. 

Asian,Young,Woman,Is,Using,Smart,Home,App,And,Touch
Az okosotthonok világítása igazodik az évszakokhoz, a napszakokhoz és az egyéni igényekhez is.
Fotó: Shutterstock

Télen, amikor hamarabb sötétedik, a világítás is igazodik ehhez, és folyamatos finomhangolással követi a bent tartózkodásunkat, a mozgásunkat, annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb energia felhasználásával a lehető legnagyobb kényelmet biztosítsa: „Vagyis ott, hol épp nincs senki, lekapcsolja az úgy felejtett villanyt, szabályozza a fényerőt” – magyarázza az A1 Solar ügyvezetője.

Fókuszban a család biztonsága

Az okosotthon a biztonságunkról is gondoskodik: észleli a szén-monoxid, a füst, a tűz jelenlétét, és riasztást küld a mobiltelefonunkra, megszólaltatja a szirénát. Időben jelzi, ha egy szenzorban már elemet kell cserélni, így biztosan működni fog a rendszer, ha szükség lenne rá. 

Smart,Screen,With,Smart,Home,With,Modern,Living,Room
Az okosotthon a biztonságunkról is gondoskodik: észleli a szén-monoxid, a füst, a tűz jelenlétét, és riasztást küld a mobiltelefonunkra, megszólaltatja a szirénát.
Fotó: Shutterstock

De hasznunkra válik akár a home office munkavégzés során is: 

a szenzorok jelzik a rendszernek, ha a helyiségben már elhasználtuk a levegőt, és ilyenkor egy energiahatékony szellőztető segítségével automatikusan oxigéndús, por- és szagmentes, tiszta levegőhöz juttatja a szobát, illetve megakadályozza a penész képződését. 

Teszi mindezt úgy, hogy a „kidobott” levegő energiatartalmát visszanyeri, és ezzel hihetetlenül sokat spórol, miközben akár az allergiások, asztmások életét is megkönnyíti (gondoljunk bele, mi mindennel fűtenek az emberek) – olvasható az okosotthonok előnyeit felsoroló összeállításban.