Októberben éves alapon 3,2 százalékkal, az előző negyedévhez képest pedig kismértékben, 0,6 százalékkal mérséklődött az ipari termelés volumene – közölte a Központi Statisztikai Hivatal. Jelentése szerint a termelés olyan alágazatokban csökkent, mint például az élelmiszeripar, italgyártás, elektronikai termékek gyártása.

Technician,Use,Soldering,Iron,To,Solder,Metal,And,Wire,Of
Technician use soldering iron to solder metal and wire of lithium-ion rechargeable battery. Repair module of Li-ion battery. Engineer hand holds soldering iron and tin-lead to solder electronic board.
Fotó: Shutterstock

Az ipari teljesítmény elmaradása – a beruházásokhoz hasonlóan – szorosan összefügg a belföldi fogyasztás alakulásával – mondta az iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Fábián Gergely. Szerinte ebből az is következik, hogy 

a fogyasztás helyreállásával az ipari teljesítmény is vissza fog rendeződni. 

Ezt segíti, hogy az inflációt egy számjegyűre szorította vissza a kormány, szeptemberben bekövetkezett a reálbérfordulat, a minimális keresetek pedig már decembertől 10, illetve 15 százalékkal nőnek.

 

Biztató, hogy az elektromos közlekedéshez kapcsolódó, jövőorientált ágazatokban, mint 

a járműgyártás és a high-tech akkumulátorgyártás, folyamatosan emelkedik a kibocsátás volumene.

A helyreállítását, a magyar vállalkozások versenyképességének és teljesítményének megerősítését, továbbá a beszállítói láncokban való térnyerését a kormány többek közt a Baross Gábor újraiparosítási hitelprogrammal, a Széchenyi-kártya programmal, valamint a járműipari beszállítófejlesztési programmal támogatja.