Átfogó ESG-programot indít a Fenntartható Jövő Bankja néven az MBH Bank. A vállalat a fenntarthatósági stratégiája alapján a következő években három pillér mentén kívánja támogatni a hazai klímacélokat: a biodiverzitás megőrzésével, a dekarbonizáció elérésével, illetve a zöld hitelezési célok megvalósításával. A program egyik legfőbb elemeként az MBH Bank együttműködési megállapodást írt alá az Agrárminisztériummal, ennek keretében a következő években olyan programok kidolgozását kezdik meg közösen, amelyekkel hozzájárulhatnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához – számolt be a hazai nagybank. 

Nagy István agrárminiszter és Puskás András az együttműködési megállapodás aláírásakor.
Fotó: Sorok Péter / MBH Bank

A hétfői Budapest Climate Summit 2023 nemzetközi konferencián a főszponzor MBH Bank vezérigazgató-helyettese, Puskás András elmondta: 

A Fenntartható Jövő Bankja program, az átfogó fenntarthatósági és környezetvédelmi program zöld pénzügyi megoldásokkal és előre kidolgozott ütemtervvel segíti természeti élőhelyeink és állatfajaink védelmét, valamint támogatja Magyarország klímacéljainak elérését és a dekarbonizációs törekvéseket.

Az Agrárminisztériummal együttműködve a hitelintézet Magyarország tíz nemzeti parkjának támogatását tűzte ki célul. A partnerség során a következő években olyan átfogó, biodiverzitást megőrző programok kidolgozását kezdik meg a partnerek, amelyekkel a legnagyobb mértékben hozzájárulhatnak az egészséges ökoszisztéma fenntartásához.

Három vállalás a hazai klímacélok érdekében

„Az MBH Bank 2022-ben elfogadott ESG-stratégiájának öt pillére mentén alkottuk meg a Fenntartható Jövő Bankja programot. A kidolgozás során kiemelt figyelmet fordítottunk arra, hogy a programban tett mind a három vállalásunkkal hozzájárulhassunk a hazai klímacélok eléréséhez. Éppen ezért százszázalékosan magyar tulajdonú bankként nagy jelentőséggel bír számunkra a Magyar Nemzeti Parkokkal közös együttműködés” – mondta Puskás András.

hortobágyi nemzeti park
A Hortobágyi Nemzeti Park az egyik legnépszerűbb a vidéki turizmus programjai között.
Fotó: Shutterstock

A Nemzeti Parkokat 30 millió forinttal támogatja a bank a jövő évi ESG-költségvetés szerint. Az összeget a közösen kiválasztott programok finanszírozására használják fel a partnerek. A felek az együttműködés keretében olyan programjavaslatokkal állnak elő, amelyek segíthetnek természeti élőhelyeink és állatfajaink megvédésében.

A szén-dioxid-kibocsátás csökkentése kiemelten fontos

A második vállalásként meghatározott dekarbonizációs célok megvalósítása érdekében az MBH Bank 2024-ben a magyar tulajdonú bankok közül elsőként a nemzetközileg elismert Science Based Targets Initiative kezdeményezés aláírója lesz. Ezáltal lehetősége nyílik az állami nagybanknak arra, hogy nemzetközileg, tudományos alapon érvényesítse szén-dioxid-kibocsátásának csökkentését. A hitelintézetnek a közvetett és a közvetlen kibocsátás csökkentésére irányuló intézkedéseinek a célja, hogy minél hamarabb Net Zero, azaz közel nulla károsanyag-kibocsátású intézetté válhasson.

A programban foglalt harmadik vállalás a zöldhitelezés fellendítését célozza: az elhatározás szerint az MBH Bank olyan számlacsomagokat kíván létrehozni 2024 első negyedévében, amelyek lakossági és vállalati oldalon egyaránt a biodiverzitásra és az ökoszisztéma kihívásaira irányítják a figyelmet. A zöld számlavezetési termékekből származó támogatást az erdők, fajok és hazánk vizeinek védelmére, a sokszínűség megóvására, valamint a hulladékgazdálkodás elősegítésére használják fel.

A bankcsoport mindemellett újabb zöldhiteltermékek bevezetését tervezi a zöldhitelezés fellendítése érdekében, ennek első állomásaként egy workshop keretében az egyes banki területek képviselői már megkezdték a fejlesztési irányok kijelölését. 

Az MBH Bank elhatározása szerint a zöldhiteleinek arányát 2024 végére legalább 4 százalékponttal növeli.  

Zöld Finanszírozási Keretrendszer született

Az elmúlt másfél évben az MBH Bank jelentős lépéseket tett az ESG-célok megvalósítása érdekében. Idén elkészült a bank második fenntarthatósági jelentése a nemzetközileg elfogadott GRI-sztenderd szerint, valamint létrejött a bank Zöld Finanszírozási Keretrendszere. 

napelem
Az MBH Bank által elért jelentős eredmények között szerepel a Net Zero Banking projekt elindulása.
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Ez utóbbi lehetőséget biztosít arra, hogy a zöldkötvények kibocsátása és a források zöldhitelbe történő kihelyezése nemzetközileg elfogadott keretek között valósulhasson meg.

Idén két ESG-minősítő intézethez nyújtott be értékelési kérelmet az MBH Bank. Az intézkedés kiemelt célja, hogy 2024-ben a jelenlegi egy helyett összesen négy ESG-értékeléssel rendelkezzen a csoport. 

Az MBH Bank által elért jelentős eredmények között szerepel a Net Zero Banking projekt elindulása, amelynek keretén belül nemcsak a saját és a közvetett (Scope 1 és 2) üvegházhatású gázkibocsátást határozta meg, hanem a magyar tulajdonú bankok közül elsőként kívánja nyilvánosságra hozni a finanszírozott portfóliója Scope 3-kibocsátását is.