A magyar jegybanktörvény veszteségtérítésről szóló részeinek módosítását a Pénzügyminisztérium a Magyar Nemzeti Bank (MNB) támogatásával tavasszal kezdeményezte azzal a céllal, hogy az Európában egyik legszigorúbb magyar szabályozást átalakítva az MNB monetáris politikai mozgásterét növelje. A tervezett változtatásokra az Európai Központi Bank is az áldását adta, a jogszabály módosítását kedden fogadták el a parlamentben. 

A nemzetközi példák azt igazolják, hogy a jegybankok átmenetileg negatív saját tőke mellett is hatékonyan és hitelesen tudnak működni, illetve megfelelően tudnak elsődleges céljukra, az elleni küzdelemre fókuszálni – írták.

20200610 BudapestMagyar Nemzeti Bank (MNB)Fotó: Kurucz Árpád (KA)Magyar Nemzet 20200610 Budapest
Magyar Nemzeti Bank (MNB)
Fotó: Kurucz Árpád (KA)
Magyar Nemzet
A törvénymódosítás növeli a jegybank mozgásterét, és a költségvetés idei hiányára is kedvezően hat.
Fotó: Kurucz Árpád / Magyar Nemzet

Az MNB közleményében arra is kitért, hogy az elmúlt időszakban nemzetközi szinten is számos olyan lépésnek lehettünk szemtanúi, amelyek a jegybanki függetlenségek szűkítése irányába mutattak, így például Lengyelországban. Magyarországon is egyre gyakoribbá váltak a monetáris döntéseket befolyásolni szándékozó szakmaiatlan nyilatkozatok és a jegybanki eszközök hatékonyságát korlátozó lépések – tették hozzá.

Ennek fényében is üdvözlendő a magyar jegybanktörvény aktuális módosítása

– összegezte a jegybank.

Az MNB szerint a nemzetközi tapasztalatok bizonyítják, hogy a monetáris politikai döntéshozatal függetlenségének megsértése korlátozza a gazdaságpolitika mozgásterét, és beláthatatlan károkat okoz. A jegybank a jövő szempontjából alapvetően fontosnak tartja, hogy hazánk ne lépjen erre az útra, és az ország jegybankjának szakmai függetlensége és szuverén működése továbbra is elsődleges szempont maradjon.

Nem egyedi a magyarországi helyzet abban, hogy a jegybank tőkepótlásra szorul – erről korábban a Világgazdaságnak Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke beszélt egy interjúban számos egyéb téma mellett. 

Megjegyezte:

a gazdaságpolitikai mentőintézkedések árát és az árfolyam alakulásának a terhét más európai országokban is a központi bankok viselték. 

A jogszabály lehetővé teszi, hogy hosszabb távon, megfelelő időben gondoskodjon a kormány a tőke visszapótlásáról, így a jegybank mérlegében keletkezett veszteség nem üt hatalmas rést az idei költségvetésben, tovább növelve az amúgy 3,9 százalékról 5,2 százalékra módosított hiánycélt. 

Az MNB első féléves jelentése alapján a jegybank vesztesége 999,3 milliárd forint, a saját tőkéje mínusz 1500 milliárd forint volt június végén. A jegybank korábban kétezermilliárd forint környékére várta idei veszteségét, ami a 2,5-3 százaléka. 

Újabb a sorban: a briteknek is hatalmas foltot kell varrniuk a jegybank batyujára

Ez meredek fordulat a korábbi évekhez képest, ugyanis a Bank of England 2022-ig 124 milliárd font nyereséget ért el a QE-műveletek során, amelyet a kincstárnak fizetett be.