Londonnak mintegy 170 milliárd fontot kell rendelkezésre bocsátania az angol jegybanknak, hogy fedezze a kötvényvásárlási programjából származó veszteségeket a következő évtizedben – derül ki a Bank of England (BoE) új elemzéséből. Az előrejelzések szerint a BoE mennyiségi enyhítési programjának (QE) vesztesége – amelyet a kincstár fedez – jelentősen nőhet a jövőben, mivel a központi bank a kötvényeket visszaértékesíti a pénzügyi piacokra – írja a Times.

London-,May,16,,2023:,Bank,Of,England,And,The,Royal
Fotó: Shutterstock

A mennyiségi lazítás vagy enyhítés (angolul Quantitative Easing, röviden QE) a központi bankok által végrehajtott piaci művelet, amelynek során a jegybank értékpapírokat vásárol a piactól, így pénzt pumpál a gazdaságba. Ez főleg kötvények vételét jelenti, de a japán nemzeti bank részvényeket is szokott venni.

Ez meredek fordulat a korábbi évekhez képest, ugyanis a Bank of England 2022-ig 124 milliárd font nyereséget ért el a QE-műveletek során, amelyet a kincstárnak fizetett be. A BoE korábban úgy becsülte, hogy 150 milliárd font veszteséget fognak termelni a kötvényeladások. Érdemes hozzátenni, hogy a britek dilemmájával számos országban szembesülnek.

Az elmúlt két évben tapasztalható magas letörésének érdekében ugyanis a központi bankok megemelték a kamatokat. Ennek hatására a jegybankok a kereskedelmi bankok betétei után fizetett kamatkiadásai jelentősen megnövekedtek, így veszteséget termeltek a nemzeti bankoknak. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavaly 402 milliárd forint mínuszt könyvelt el, ami hazánk éves GDP-jének mintegy fél százaléka. 

Az MNB idén az év első felében 999,3 milliárd forint deficitet hozott össze, az év végéig pedig 1500-2000 milliárd forintos veszteséget termelhet. A svájci jegybank eredményei az elmúlt években rendkívül ingadozók voltak, mivel a svájci frank gyengítése céljából rengeteget költött devizabefektetésekre. Az SNB a harmadik negyedévben 12,04 milliárd frank veszteséget könyvelt el, miután nagyot bukott az arany- és devizabefektetésein.

Dajkamese a nyugati gazdaságok puha landolása

A bivalyerős a rekordalacsony és az ebből eredő bérnövekedés továbbra is fűti az inflációs nyomást, ezért hosszabb ideig maradhatnak a magasabb alapkamatok, a recessziót pedig valószínűleg nem úszhatják meg a fejlett amerikai és európai gazdaságok.