A Standard and Poor’s a várakozásoknak megfelelő döntést hozott: megerősítette hazánk besorolását a BBB mínusz kategóriában, azaz továbbra is befektetésre ajánlja, de azon belül csak egy fokozattal vagyunk a bóvlikategória felett. Szintén megerősítette a stabil kilátást, azaz a besorolás változására a közeljövőben csekély esély van – írta Regős Gábor, a Makronóm Intézet elemzője.

Stock Market Performers Illustrations
A hitelminősítő megerősítette a stabil kilátást, azaz a besorolás változására a közeljövőben csekély esély van.
Fotó: NurPhoto via AFP

Pénteken a Standard and Poor’s a várakozásoknak megfelelő döntést hozott: megerősítette hazánk besorolását a BBB mínusz kategóriában, azaz továbbra is befektetésre ajánlja, de azon belül csak egy fokozattal vagyunk a bóvlikategória felett – emlékeztetett a szakértő. Szintén megerősítették a stabil kilátást, azaz a besorolás változására a közeljövőben csekély esély van.

Pénzügyminisztérium: a hitelminősítők bizalma töretlen a magyar gazdaságban

A Pénzügyminisztérium szerint Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők, és egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban.

Regős Gábor kiemelte: a hitelminősítő várakozása szerint a magyar gazdaság jövőre visszatér a növekedési pályára, éves szinten a teljesítménye 2,6 százalékkal növekedhet az idénre várt 0,5 százalékos visszaesés után. A hitelminősítő pozitívumként említi, hogy várakozásai szerint hazánk 2024 első felében hozzájut a neki járó uniós forrásokhoz. Ez több, a hitelminősítő szempontjából fontos tényezőt is pozitívan befolyásolna:

a gazdasági növekedést, az államháztartás helyzetét, a folyó fizetési mérleget és így az árfolyamot.

Fontos azonban kiemelni, hogy

a hitelminősítő szerint a forrásokhoz való hozzáférés jelenti egyben a legnagyobb kockázatot is a jövőre nézve.

Ugyanakkor várakozásaik szerint a fiskális konszolidáció a korábban vártnál több időt vehet igénybe.

A hitelminősítő több kedvező folyamatra is felhívta a figyelmet: az októberre 10 százalék alá csökkenő inflációra, a folyó fizetési mérleg egyenlegére, illetve a forint árfolyamának erősödésére, azaz összességében pozitívan nyilatkozott az elmúlt időszak makrogazdasági fejleményeiről. A kockázatok közül kiemelte az energiaellátáshoz kapcsolódó kockázatok mérséklődését.

New,York,-,April,14:,Standard,&,Poor's,Office,BuildingNEW YORK - APRIL 14: Standard & Poor's office building on April 14, 2012 in New York, NY. Standard & Poor's is one of the three major global rating agencies, and was founded in 1860.
Makronóm: negatív minősítői döntést nem várunk.
Fotó: Gary Yim

A hitelminősítő indoklásában kifejtette, hogy leminősítés akkor következhetne be, ha a hazánknak járó uniós forrásokat jelentősen megvágnák, vagy az energiaellátással gondok lennének. Mindkettő a forint gyengülését és az emelkedését eredményezné, továbbá nehézségeket okozna a költségvetésnek. 

Felminősítés akkor következhetne be, ha az ikerdeficit a vártnál gyorsabban csökkenne, azaz a költségvetési hiányt is gyorsabban sikerülne leszorítani.

A mai napon tehát a hitelminősítő összességében pozitív értékelést adott mind a makrogazdasági képet, mind a kockázatokat illetően. Külön érdemes kiemelni az uniós források kapcsán tett pozitív állításokat.

Ennek alapján tehát negatív minősítői döntést nem várunk, pozitív változás pedig néhány év múlva a költségvetési hiány lefaragásával következhet be.

 

GFM: a hitelminősítői döntés elismeri a kormányzati intézkedések eredményességét

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt – így reagált a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Standard and Poor’s döntésére. A hitelminősítő péntek este jelentette, hogy megerősítette Magyarország adósság-besorolását, és továbbra is befektetésre ajánlja az ország papírjait.