A hitelminősítők bizalma továbbra is töretlen a magyar gazdaságban – így reagált Pénzügyminisztérium a Standard and Poor’s mai döntésére. A tárca szerint a New York-i székhelyű hitelminősítő kedvezően értékelte az gyors csökkentését, a forint stabilizálását, valamint a folyó fizetési mérleg egyenlegének javítását. Értékelésükben úgy vélik, ezek a tényezők csökkentették a Magyarországot övező kockázatokat.

New,York,-,April,14:,Standard,&,Poor's,Office,BuildingNEW YORK - APRIL 14: Standard & Poor's office building on April 14, 2012 in New York, NY. Standard & Poor's is one of the three major global rating agencies, and was founded in 1860.
Fotó: Gary Yim

A S&P megerősítette, hogy a magyar államadósság finanszírozása biztonságos és több lábon áll. Ebben nagy szerepet kap a stabil belföldi bankrendszer, a lakossági kötvények és a nemzetközi kibocsátások is. A hitelminősítő Magyarország tekintetében jövőre 2,6 százalékos, majd 2025–26-ra átlagosan 2,8 százalékos gazdasági növekedést vár.

A dokumentum a kockázatok között említi Magyarország energiakitettségét, ugyanakkor elismeri, hogy hazánk komoly lépéseket tett annak érdekében, hogy több irányból szerezzen be energiát. A kihívások közé sorolják továbbá az Európai Bizottsággal meglévő politikai vitákat, azonban az S&P elemzői továbbra is azzal számolnak, hogy hamarosan megkezdődhet az európai uniós források folyósítása: 

2024 első felére a források egy részének feloldásával számol a hitelminősítő.

Magyarországot 2006-tól kezdődően sorozatosan leminősítették, azonban a 2010 utáni kabinetek sikeres gazdaságpolitikájával 2016–2017-től kezdődően több felminősítést is kapott. Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítő két osztályzattal magasabbra sorolja hazánkat, mint az elmúlt évtized elején. Ez azt jelenti, hogy Magyarországot továbbra is befektetésre ajánlják a hitelminősítők, és egy háború szomszédságában is bíznak a magyar gazdaságban.

GFM: a hitelminősítői döntés elismeri a kormányzati intézkedések eredményességét

Töretlen a bizalom a magyar gazdaság iránt – így reagált a Nagy Márton által vezetett Gazdaságfejlesztési Minisztérium a Standard and Poor’s döntésére. A hitelminősítő péntek este jelentette, hogy megerősítette Magyarország adósság-besorolását és továbbra is befektetésre ajánlja az ország papírjait.