A MÁV és a Volán nem hosszabbította meg Budapesttel azt a szerződést, ami alapján a vonatok, a HÉV-ek és a helyközi buszjáratok fővárosi szakaszain elfogadják a BKK jegyeit és bérleteit. A Lázár Jánoshoz tartozó Építési és Közlekedési Minisztérium közölte, hogy Budapest nagyjából 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, így az együttműködést nem kívánják folytatni. A MÁV és a Volán járatain ezzel 2024. március 1-től csak és kizárólag az ezekhez tartozó jegyeket és bérleteket fogják elfogadni.

20220912 Budapest, Karácsony Gergely főpolgármester a Sérült Gyermekek Világnapja alkalmából tartott rendezvényen
Fotó: Bánkúti Sándor / Mediaworks

Az Index információi alapján elterjedt hírre a főpolgármester is reagált. Karácsony Gergely nem rejtette véka alá a felháborodását Lázár minisztériumának döntése kapcsán.

Bravó. Így kell ostobaságból és kicsinyességből kicseszni sok százezer budapesti és környékbeli emberrel

– írta Facebook-oldalára Karácsony Gergely.

A MÁV és a Volán jövőre kivonulhat Budapestről

Nem hosszabbítja meg a MÁV és a Volán a Budapesttel fennálló szerződést, amivel összehangolták a helyközi és a fővárosi közlekedést. A 2016-os szerződés értelmében a MÁV és a Volán helyközi járatainak fővárosi szakaszain elfogadták a BKK jegyeit és bérleteit is. A jövő évtől ez a megállapodás megszűnik, vagyis a fővároson belül is jegyet kell váltani a vonatokra, HÉV-ekre és sárga buszokra.

Szerinte az ÉKM intézkedésének pont az ellenkezőjére lenne szükség, vagyis a fővárosi és az agglomerációs közösségi közlekedést még jobban össze kellene hangolni és nem teljesen elhatárolni egymástól.

Közös bérlet, egységes utastájékoztatás és összehangolt szolgáltatások helyett azonban járatritkítások, áremelések, visszafejlesztések történnek az állami vonalakon 

– vélekedett a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint még idén van lehetőség a szerződés meghosszabbítására a MÁV, a Volán és a főváros között. Arra kérte a kormányt, hogy gondolják át ezt az intézkedést és folytassák az együttműködést a közösségi közlekedésben az utasok érdekében.