BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A MÁV és a Volán jövőre kivonulhat Budapestről

Nem hosszabbítja meg a MÁV és a Volán a Budapesttel fennálló szerződést, amivel összehangolták a helyközi és a fővárosi közlekedést. A 2016-os szerződés értelmében a MÁV és a Volán helyközi járatainak fővárosi szakaszain elfogadták a BKK jegyeit és bérleteit is. A jövő évtől ez a megállapodás megszűnik, vagyis a fővároson belül is jegyet kell váltani a vonatokra, HÉV-ekre és sárga buszokra.

Nem hosszabbítják meg hibrid modellt a főváros, a MÁV és a Volán között – értesült róla kormányzati forrásból az Index. Ez azt jelenti, hogy mivel a szerződés lejár 2023. december 31-én, így a jövő évtől a MÁV-hoz és a Volánhoz tartozó járatokat kizárólag a saját jegyeikkel lehet majd használni Budapesten és az agglomerációban.

20210203_Kelenfold_utca_embere_01_KB_Metropol
Fotó: Keresztesi Balázs

Még 2016. október 28-án jött létre egy megegyezés, miszerint a MÁV és a Volán járatokat a fővároson belül, valamint annak közvetlen vonzáskörzetében lehet használni a BKK jegyeivel és bérleteivel. Ez azt jelenti, hogy például Kőbánya-Kispestről a jövő évtől nem lehet a BBK jegyekkel és bérletekkel a Nyugati pályaudvarig utazni.

Információink alapján az Építési és Közlekedési Minisztérium álláspontja szerint Budapest Főváros Önkormányzata mintegy 2 milliárd forinttal tartozik az állami közszolgáltatónak, és mivel az ÉKM ajánlatát az önkormányzat nem fogadta el, így a 2022. év pénzügyi zárása nem történt meg

írta meg az Index.

A szerződés bár 2023. december 31-én lejár, a hatálytalanná csak 2024. március 1-jétől válik. Vagyis a MÁV és a Volán helyközi járatain a fővároson belül is meg kell fizetni, a BKK jegyek és bérletek ellenére. 

A MÁV-START Zrt. és a VOLÁNBUSZ Zrt. (sárga buszok) járatain, a fővároson belüli szakaszokon 2024. március elseje után a BKK jegyeit és a Budapest-bérletet (korábbi BKV-bérlet) nem fogadjuk el. Az ÉKM-megrendelésű szolgáltatások igénybevétele a tarifarendszert érintő módosítások életbe lépését (tervezetten: 2024. március 1.) követően a helyközi díjtermékekkel, köztük a vármegye- és országbérletekkel, illetve azok 24 órás érvényességű új változatával lehetséges

– nyilatkozta a lapnak a kormányzati forrás.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.