Lezárultak az önkormányzati szűrőprogramok Székesfehérváron, Győrben és Szegeden, ahol az ingyenes vizsgálatok riasztó eredményt mutattak, ugyanis a résztvevők közel 40 százalékánál magas koleszterinszintet mértek – közölte az ingyenes ujjbegyes vizsgálatok végzését támogató Novartis.

Vizsgálat vércukor koleszterin-03
Fotó: Németh András Péter

Európában a lakosság 37 százaléka, Magyarországon 49 százaléka veszti életét szív- és érrendszeri betegség következtében, a második leggyakoribb halálok az ugyancsak szűréseken beazonosítható, tünetmentesen kifejlődő tüdőrák.

Egy friss kutatás eredményei szerint a magas halálozási arány ellenére még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig egy időben felfedezett és kezelt betegség akár életet is menthet, amit nagyon fontos tudatosítani az emberekben.

Klinikai vizsgálatok és kutatások sokasága igazolja immár, hogy 

a magas LDL-koleszterin-szint összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával.

Ha sikerül az LDL értékét alacsonyabb szintre szorítani, és ott is tartani, kisebb lehet a rizikója a szív- és érrendszeri probléma bekövetkezésének.

DSC_9451
Fotó: Sipeki Péter

A tévhitekkel ellentétben 

a magas koleszterinszint nem feltétlenül csak az egészségtelen életmódra vezethető vissza, sok esetben örökletes betegségről van szó.

Lehetséges, hogy sokan nincsenek tisztában az érintettségükkel. 

A Novartis  célkitűzései között szerepel, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hosszú távon komoly népegészségügyi kockázatokkal járhatnak. A vállalat idén ősszel ingyenes szűrőprogramsorozatot indított az ország több pontján. A szegedi, székesfehérvári és győri, összesen kilenc alkalommal meghirdetett ujjbegyes koleszterinszint-méréseken összesen több mint ezer emberen végezték el a vizsgálatot, és kis híján 400 személynél mutattak ki magas koleszterinszintet. Őket továbbküldték a részletesebb eredményeket mutató vénás vérvételre. 

A további vizsgálaton majdnem 70-en vettek részt eddig, a megjelentek 14 százaléka már lipidcsökkentő terápián van. 

Miért nem járnak sokan szűrésre?

A Novartis azt is igyekezett feltérképezni, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek ódzkodnak a szűrővizsgálatoktól. A novemberben végzett lakossági felmérésben leggyakrabban, 55 százalékban megjelölt indok szerint az emberek azért nem járnak szűrésekre, mert 

ezekre a vizsgálatokra nehéz az állami egészségügyi rendszerben időpontot kapni.

A válaszadók közel 40 százaléka többek között azzal magyarázta a szűrővizsgálatok kihagyását, hogy a magánintézményekben drága, nem telik rá neki. Egyharmaduk pedig egyszerűen azért nem vesz részt az orvosok által ajánlott szűréseken, mert nem szeret orvoshoz járni.

Már a cukorbetegséget is kideríti a mesterséges intelligencia – egy mobiltelefonnal

Már vérvizsgálatra sincs szükség ahhoz, hogy kiderítsék, az ember cukorbeteg-e, ugyanis a Kick Labs biotechnológiai vállalat modellje 90 százalékos biztonsággal megmondja, mi a helyzet. Ehhez pedig nem kell mást tenni, csak felmondani a mobilba egy példamondatot, a mesterséges intelligenciával támogatott modell elintézi a többit. Jöhetnek a még nagyobb és színesebb utókutatások, és a remények szerint könnyebb, egyszerű és olcsó, tömeges szűrések.

Nincs tisztában azzal, hogy milyen szűrővizsgálatok, milyen gyakorisággal, mely korosztálynak javasoltak a megkérdezettek 17 százaléka, és 13 százalékuk vélekedik úgy, hogy amíg a betegségnek nincs fizikai tünete, addig nem lehet komoly baja. Nem kevesen, a felmérésbe bevontak 11 százaléka mondta azt, hogy nem biztos benne, hogy a szűrővizsgálatok segítségével meg tudják előzni a betegségeket, 9 százalékuk viszont azért nem megy el, mert tart az eredményektől. További 5 százalék pedig azzal indokolta a szűrővizsgálatok kihagyását, hogy nincs rá ideje.

Az emberek sok esetben nem elég tudatosak a saját egészségükkel kapcsolatban. Az eredmények minket is megleptek, és még inkább azt igazolták számunkra, hogy milyen fontosak a hasonló kezdeményezések

– mondta Maria Tilman, a Novartis Hungária kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője. 

A vállalat a jövőben még több magyarországi város önkormányzatával szeretne együttműködni a szűrőprogram eljuttatásában, hogy időben fény derüljön egy-egy betegségre, és még a kezdeti stádiumban elindulhasson a megfelelő terápia, kezelés.