A miskolci Diósgyőri Acélmű (DAM) barnamezős revitalizációját és ipari hasznosítását leíró tanulmány elkészítésére írt ki közbeszerzési pályázatot az Universitas Miskolcinensis Alapítvány.

hengermu-2820220816  Miskolc

Hengermű bontás.
Hulladékvas lesz a volt hengermű a vasgyár területén: véglegesen lebontják az egykori Lenin Kohászati Művek, - később Diósgyőri Acél Művek -, Nemesacél Hengermű épületének csarnokait, amelyeket 1975-ben helyeztek üzembe.

Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország20220816  MiskolcHengermű bontás.Hulladékvas lesz a volt hengermű a vasgyár területén: véglegesen lebontják az egykori Lenin Kohászati Művek, - később Diósgyőri Acél Művek -, Nemesacél Hengermű épületének csarnokait, amelyeket 1975-ben helyeztek üzembe.Fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország
Az acélmű hengerművének bontása.
Fotó: Ádám János

 

Elindulhat valami

A tanulmánynak tartalmaznia kell a jelentős átalakítás nélkül kiajánlható, iparipark-szinten előkészített állapothoz szükséges felmérési, tervezési, jogi, hasznosítási és átalakítási feladatokat. Javaslatot kell adnia a terület hasznosítására jogi, üzemeltetési, ipari és építészeti szempontból, a megvalósításhoz szükséges költség- és ütemtervvel együtt.

A kiíró vár egy üzemeltetési koncepciót is a tervezett funkciómixhez, kitérve a fejlesztés lehetséges finanszírozási forrásaira. Az elképzelésnek figyelembe kell vennie a nehézipari (kohászat, bányászat), a kutatási, a fejlesztési és az innovációs képességeket, illetve a várható rozsdaövezeti, barnamezős forrásokat. 

Kiemelt a nanotechnológiai, kritikus nyersanyagok kutatási háttéralapú iparágak gyártási, feldolgozási szektora.

Százötven tulajdonos kicsit sok

A feladat része a jelenleg körülbelül 150 személy osztatlan közös tulajdonában lévő 130 hektáros ipari terület komplex vizsgálata is. A kiíró koncepciót vár az osztatlan közös tulajdon megszüntetésére is, a folyamat idő- és költségbecslésével, a telekalakítás lebonyolításával együtt. Szükség lesz továbbá az esetleges kármentesítési kockázatok költségének felmérésére. A jelenlegi ipari tevékenységek és fejlesztési tervek ismeretében a funkciómixben legyenek ipari parkot és a várost egyaránt célzó szolgáltatások, rekreációs és kulturális funkciók, közlekedés/tömegközlekedés, mindez látványtervvel, költségbecsléssel és nagyságrendi ütemezéssel. Vizsgálni kell a Miskolci Egyetemmel való együttműködés lehetőségeit az említett anyagtudomány, a kohászat és nanotechnológia, kritikus nyersanyagok, természeti erőforrások, vegyipar, hidrogénipar, energetika terén.

A több mint kétszáz éve alapított, azóta többször is nevet és tulajdonost váltó acélmű 2009. február 23-án fejezte a tevékenységét.