Az ipari termelői árak 2023 decemberében az egy évvel korábbihoz viszonyítva 7,2, az előző hónaphoz képest 0,7 százalékkal csökkentek. 2023 egészében azonban átlagosan 7,8 százalékkal emelkedtek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Car,Factory,Engineer,In,Work,Uniform,Using,Laptop,Computer,With
Miközben a forint billeg, mérséklődtek az ipari termelői árak.
Fotó: Shutterstock

A legutóbbi jelentésben foglaltakhoz hasonlóan alakultak a friss ipari termelői adatok. A KSH mostani jelentése szerint az előző hónaphoz viszonyítva a belföldi értékesítési árak 0,6 százalékkal mérséklődtek, az exportértékesítési árak pedig 0,8 százalékkal, így az ipari termelői árak összességében is csökkentek, 0,7 százalékkal. Az előző esztendőhöz viszonyítva 

2023-ban a belföldi értékesítési árak 25 százalékkal emelkedtek, az exportértékesítési árak 0,7 százalékkal csökkentek, így az ipari termelői árak együttesen 7,8 százalékkal magasabbak lettek.

Miként alakultak az ipari termelői árak decemberben?

2023 decemberében a 2022. decemberihez képest a következő változásokról jelentett a KSH:

  • a belföldi értékesítés árai átlagosan 3,6 százalékkal alacsonyabbak voltak, ezen belül a 65 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,1, a 30 százalékos súlyú energiaiparban (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 5,6 százalékos volt a csökkenés. Az élelmiszeripar értékesítési árai 3,6 százalékkal mérséklődtek. 
  • Az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül belföldön az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban együttesen 6,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, a beruházási javakat gyártókban 4,4, a fogyasztási cikkeket gyártókban 1,0 százalékkal nőttek az árak.
  • Az ipari exportértékesítési árak 8,9 százalékkal csökkentek, ezen belül a 90 százalékos súlyt képviselő feldolgozóiparban 3,2, a 9,8 százalékos súlyú energiaiparban 50,6 százalékkal voltak alacsonyabbak az árak.
 

Az előző évhez viszonyítva pedig a következőképpen alakultak az ipari termelői árak 2023-ban:

  • Összességében 7,8 százalékkal magasabbak voltak. A belföldi értékesítési árak átlagosan 25,4 százalékkal emelkedtek, ezen belül a feldolgozóipari árak 9,2, míg az energiaipari árak 62,7 százalékkal nőttek.
  • Az ipar belföldi értékesítési árai az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 31,7, a beruházási javakat gyártókban 7,5, a fogyasztási cikkeket gyártókban 17,4 százalékkal emelkedtek.
  • Az ipari exportértékesítési árak 0,7 százalékkal csökkentek, ezen belül a feldolgozóipar árai 3,8 százalékkal magasabbak, a kis súlyt képviselő energiaiparéi átlagosan 33,2 százalékkal alacsonyabbak voltak.