BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ennek nem örülhettek az utazók: a szállásadók is lekövették az általános drágulást

Az egy főre jutó átlagos foglalási ár éjszakánként 13 ezer forint volt tavaly, ami 17 százalékos emelkedés 2022-höz viszonyítva. A régiók közül a Balaton, a települések között pedig Budapest, Siófok és Eger lettek a legkedveltebb úti célok. A SZÉP-kártya ismét a belföldi utazások mozgatórugója lehet, hiszen hideg élelmiszerre idén már nem lehet felhasználni.

A magyar tenger térsége és Észak-Magyarország részesült a legnagyobb arányban a Szallas.hu weboldalán indított foglalásokból régiós összesítésben – derült ki a szállásfoglaló portál tavalyról készített összesítésében.

HMM_0133
A foglalások közel harmada szólt hotelbe.
Fotó: Huszár Márk / Heves Megyei Hírlap

Minden ötödik foglalás alkalmával a Balatont választották 2023-ban, a foglalások 18 százalékánál pedig Észak-Magyarországra esett a vendégek választása – ismertette Kelemen Lili, a Szallas.hu sajtószóvivője a közleményben. A belföldi úti célok toplistáját tavaly Budapest, Siófok és Eger vezette. Ezeket követte Pécs, Szeged, Gyula és Hajdúszoboszló.

A top tízes listán még Hévíz, Debrecen és Balatonfüred kapott helyet.

A foglalások közel harmada hotelbe szólt 2023-ban. A vendégek 28 százaléka választott apartmant, ötödük vendégházat, 15 százalékuk panziót, 5 százalékuk pedig egyéb típusú szállást. A foglalásokból összességében nagyobb arányban részesültek tavaly 2022-höz képest az apartmanok és a vendégházak. Ebből az látszik, hogy tovább erősödött az egyéb szálláshelyek népszerűsége. Ez alól kivétel az őszi-téli időszak, illetve a hosszú hétvégék, amikor továbbra is a hotelek iránti kereslet indul be – közölték.

PEZ_0310
A jegesedő Balaton is sok turistát vonz a tópartra.
Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

Tavaly a foglalások száma az előzetes adatok szerint a 2022-es szint alatt volt, míg a foglalási érték stagnált 2022-höz képest. Érdemben lehetett már beszélni a beutazó vendégforgalomról is tavaly, Gyulára hétvégente sok vendég érkezett Romániából, a Dunántúlon viszont többnyire osztrákok, csehek, szlovákok és német nyugdíjasok pihentek, jellemzően hétköznapokon.

Az előző évekhez hasonlóan a hazai turisztikai attrakciók közül jellemzően a fürdők, várak és kastélyok voltak a legnépszerűbbek 2023-ban is.

Fürdői miatt sokan keresték fel tavaly is Zalakarost, Gyulát, Harkányt, Hévízt és Hajdúszoboszlót, az év közkedvelt látnivalója volt az egri vár, a Festetics-kastély és a Nyíregyházi Állatpark is.

Gonda Orsolya a várakozásaikról elmondta: a munkaerőhiány mellett az is kihívást jelenthet idén a hotelek számára, hogy sok a jelenleg is zajló felújítás, beruházás, bővül a kínálati piac, így fokozódik a verseny a foglalásokért. Ugyanakkor összességében keresleti oldalon is erősödést vetítenek előre a Szallas.hu szakértői.

A SZÉP-kártya ismét a belföldi utazások mozgatórugója lehet, hiszen hideg élelmiszerre idén már nem lehet felhasználni

– jegyezte meg.

Elterjedt a hír, hogy Budapesten turisztikai adót kell fizetniük a megszálló vendégeknek – most megszólalt a főváros

Budapest Főváros helyi önkormányzati adófizetési kapuja címmel hoztak létre csalók egy internetes oldalt.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.